A Tesco szerint a cég jogszerűen járt el a két szakszervezeti vezető elbocsátásakor, akik az áruház szerint etikátlanul, tisztességtelenül viselkedtek - áll a vállalat sajtóközleményében.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. csütörtökön rendkívüli felmondással szüntette meg két alkalmazott munkaviszonyát. A cég szerint Bubenkó Csaba és Ivony László munkavállalók, akik a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) vezetői tisztségét is betöltik, a Tesco egy súlyos balesetet szenvedett munkavállalójára és annak családtagjaira etikátlan és tisztességtelen módon igyekeztek nyomást gyakorolni.

Az MTI a Liga elnökének, Gaskó Istvánnak csütörtöki sajtótájékoztatóját idézi, mely szerint a Tesco áruházlánc ellehetetleníti a szakszervezeti működést és törvénytelen eszközöket alkalmaz. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke szerint pedig annyi történt, hogy egy munkahelyi balesetet szenvedett dolgozót felvilágosítottak jogairól, a kártérítési igény lehetőségéről.

A Tesco közleményében leszögezi: Bubenkó Csaba és Ivony László olyan súlyos jogsértést követtek el, amely megakadályozza munkaviszonyuk további fenntartását. Az áruházlánc szerint ugyanis a súlyos balesetet szenvedett munkavállalót személyesen is és családtagjain keresztül is arra próbálták rávenni, hogy a balesete lényeges körülményével kapcsolatban úgy nyilatkozzon, hogy a munkáltatóval szemben minél nagyobb haszonra tehessen szert.

Magatartásukkal és eljárásukkal Bubenkó Csaba és Ivony László, a KDFSZ vezető tisztségviselői megszegték a jóhiszeműség és a tisztesség követelményeit a Tesco szerint. Az elbocsátás módja ilyen esetekben minden munkavállalóval azonos, törvényileg meghatározott, az alkalmazottak által betöltött társadalmi tisztségtől független - hangsúlyozzák.