Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) válasza szerint ha az első két oltás Moderna volt, akkor a harmadik Moderna már csak fele akkora hatóanyag-mennyiséget tartalmaz, mint az előzőek.

A vakcina (Spikevax) alkalmazási előirata 2021. október 25-én módosult. E szerint a „Spikevax emlékeztető adagja (0,25 ml, amely 50 mikrogramm mRNS-t, az alapimmunizációs adag felét tartalmazza) legalább 6 hónappal a második adagot követően, intramuscularisan adható be 18 éves és idősebb személyeknek” - írja cikkében a Telex.

A harmadik oltás felezése megfelel a gyártó ajánlásának és a nemzetközi protokolloknak is. Ez olvasható az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásában, és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) vonatkozó dokumentumában is.

Csak az egészséges immunrendszerű emberek harmadik oltásánál adnak be fél adagot - hívja fe a figyelmet a lap. Az alkalmazási előírás szerint a csökkent immunválaszra képes betegek, azaz a súlyosan immunkompromittált, 12 éves és annál idősebb emberek esetében teljes adagot javasolnak harmadik oltásként.

Az amerikai fejlesztésű Moderna-vakcinában több mint háromszor annyi (100 mikrogramm) mRNS található, mint a Pfizer–BioNTech vakcinájában (30 mikrogramm).

A Moderna korábban két dologgal indokolta, hogy fél adagot javasolnak a harmadik oltásra: egyrészt így kevesebb olyan, kellemetlen oltási reakcióra számítanak, mint a láz vagy az izomfájdalom; másrészt globálisan több oltóanyag marad elérhető. Az emlékeztető oltás hatékonyságát mindez nem érinti.