Értesülések szerint a sztrájk nemcsak a Lufthansa, hanem a többi német légitársaságot is érinti. A szakszervezet felhívására a munkabeszüntetés csütörtök reggel 6 órakor kezdődik és 12-ig tart.

Szakértők arra számítanak, hogy a néhány órás sztrájk a nyári szabadságszezon kellős közepén valamennyi német repülőtéren óriási fennakadásokat okozhat. Becslések szerint egyedül Németországban mintegy 2500 repülőgép maradhat a földön, ami több tízezer utas számára jelenthet megpróbáltatásokat.

A munkaadók elutasították a követeléseket

A szakszervezet 6,5 százalékos béremelést, illetve kevesebb túlórát, valamint általánosságban jobb munkafeltételeket követel a repülésirányítóknak. A tárgyalások több héten át tartottak, a munkaadók azonban elutasították a követeléseket.

Hátba támadták a nyaralókat?

Elítélte és a szabadságra utazók hátba támadásának minősítette a tervezett sztrájkot Peter Ramsauer közlekedési miniszter. A kilátásba helyezett munkabeszüntetés meglehetős felháborodást váltott ki az országban, mivel a repülésirányítók éves átlagos jövedelme meghaladja a 100 ezer eurót. Egy felmérés szerint a lakosság 80 százaléka a sztrájk ellen foglalt állást.

A munkáltatók szerda délután munkajogi bírósághoz fordultak a sztrájk megakadályozására, illetve annak törvénytelenné nyilvánítására. Amennyiben ez nem történik meg, a csütörtök reggel kezdődő munkabeszüntetés elkerülhetetlenné válik.

Pótszemélyzetet állítanak munkába

A Lufthansa, valamint több más légitársaság is megkezdte azoknak a terveknek a kidolgozását, amelyek lehetővé tennék, hogy a járatok egy része mégis útnak indulhasson. A hírek szerint pótlólagos személyzetet igyekeznek munkába állítani, illetve különleges erőfeszítéseket tesznek az utasok segítésére. Felszólították őket arra, hogy érdeklődjenek az utat bonyolító légitársaságnál a tervezett járat sorsáról, illetve az esetleges alternatívákról.