Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lukoil orosz olajvállalat bejelentette, hogy jelentős felfedezést tettek romániai offshore-kutatásaik során. Egy a tengerpart mélyvízi részén fekvő területen a szeizmikus kutatás egy akkora gázmezőt talált, amelynek területe elérheti a 39 négyzetkilométert, tartaléka a 30 milliárd köbméternyi gázt. Ezt még próbafúrásokna meg kell erősíteniük. Az adatokat természetesen próbafúrásokkal kell megerősíteni, amelyek ahhoz is hozzájárulnak, hogy megerősítsék annak esélyét, hogy a közelben további lelőhelyekre bukkanhatnak.

A román Mediafax jelentése szerint a Lukoil még az év vége előtt 200-300 millió dolláros beruházással két offshore olajkutat fúr a román vizeken. Mint az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Vagit Alekperov, a vállalat tulajdonosa és elnöke közölte, összesen öt kút fúrását tervezik a Fekete-tenger romániai partszakaszán - annak ellenére, hogy már több mint egy éve tartanak a jogi csatározások a román hatóságok és a cég olajfinomító leányvállalata között, amelyet adóelkerüléssel és pénzmosással vádolnak. A cégnek egyébként az olajfinomító és a kutató cég mellett mintegy 300 benzinkútja van Romániában.

A lelőhely kitermelésére az orosz Lukoil kapott engedélyt, amely 72 százalékos részesedést birtokol a koncessziós szerződés szerint, további 18 százalékot a PanAtlantic Petroleum Ltd., 10 százalékot a Romgaz.