Szervezetük történetének egyik legkeményebb vitáját ígérő tanácskozására készülnek az OPEC tagállamai, akik értekezletén részt vesznek a legnagyobb kartellen kívüli olajtermelők, élükön Oroszországgal - idézte piaci elemzők véleményét a CNBC. A június 22-én esedékes ülésen látszólag egyszerű kérdésről kell dönteniük: bővítsék-e az olajkínálatot a világpiacon vagy sem.

A piros sarokban Szaúd-Arábia, Kuvait és Oroszország sorakozott fel, amelyek a kitermelés bővítése mellett vannak, mondván: a kínálat növelésével határt kell szabni az árak emelkedésének, ami ellenfeleik, az olajpala-termelők kezére játszik. A kék sarokban Irak és Irán melegít, amelyek ellenzik a bővítést.

Hat éve a legrosszabb

Ez lehet a legrosszabb OPEC-tanácskozás 2011 óta - véli Eugen Weinberg, a Commerzbank elemzője, mert a felek ellentétei mélységesen mélyek. A hat évvel ezelőtti csatában ugyanez volt a kérdés, azzal az el nem hanyagolható különbséggel, hogy akkor hordónként 118 dollárt kellett fizetni a fekete aranyért. Az Öböl menti államok a kínálat bővítését akarták, hogy csökkenjen a gazdasági növekedést is fékező, magas ár, ám a többiek leszavazták őket.

Weinberg szerint az OPEC most arra fog törekedni, hogy lecsillapítsa a piaci kedélyeket, amelyek miatt az elmúlt hónapokban hullámvasúton volt a fekete arany ára. A gond azonban az, hogy míg a szaúdiaknak, az oroszoknak és a kuvaitiaknak vannak tartalék kitermelési kapacitásaik, amelyekre építve bővíthetik kínálatukat, Iránnak és Iraknak nincsenek. Az utóbbiak akkor kaszálnak többet az exportjukon, ha felfelé kúszik az ár.

Kavarás a háttérben

A helyzetet bonyolítja, hogy az amerikai kormány a háttérben nyomást gyakorol egyes országokra az árak letörése érdekében. Donald Trump, az USA elnöke kifakadt a magas üzemanyagárak miatt, amelyeket az amerikai autósok is megéreztek.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter májusban elismerte, hogy Washington igyekszik meggyőzni az olajtermelőket a kínálat növeléséről, amivel ellensúlyozhatják Irán esetleg kieső exportját. Az utóbbi oka az lenne, hogy Trump felmondta a perzsa ország és hat nagyhatalom három éve kötött atomalkuját, amit a szankciók, köztük az iráni olajexport korlátozásának visszatérése követhet.

További kiesést okozhat, hogy gazdasági és politikai káosszal küszködő Venezuela is kevesebb fekete aranyat vihet a világpiacra a korábbinál.

Ígéretek

A szaúdi olajminiszter, Khalid Al-Falih májusban már-már romantikus hangnemben arról beszélt, hogy osztják az olajfogyasztó országok aggodalmait a magas árak miatt. Orosz kollégája, Alekszander Novak kijelentette, hogy országa kész a kitermelés növelésére, de hozzátette ehhez, hogy az OPEC találkozóján egyhangú döntést kellene erről hozni. A két miniszter a június közepén, még az értekezlet előtt egyezteti álláspontját.

Weinberg arra számít, hogy az olajkartell tanácskozásának résztvevői igyekeznek majd meggyőzni a fogyasztókat, hogy az esetleges iráni kiesést készek pótolni. A szakértő úgy véli, hogy napi 500 ezer hordós plusz meglebegtetése csalódást okozna a piacon, ami áremelkedéshez vezetne. Ezért ennél többet kellene ígérni.

A fotó forrása: Shutterstock.