Barack Obama amerikai elnök takarékszövetkezeti vezetők előtt ígéretet tett a szabályozások racionalizálására, a kisvállalkozási hitelezés fellendítése érdekében - írta a Bloomberg.

A pénzügyminisztérium adatai alapján az ezt szolgáló kormányzati forrásokat eddig igen kevés intézmény vette igénybe.

Az elnök szerint a válság kirobbanását követően bevezetett szigorú szabályok és ellenőrzések jelentősen megnehezített a bankok számára a hitelnyújtást, ezért az adminisztratív terhek csökkentését helyezte kilátásba.

Pénzügyminisztériumi vezetők már korábban arról beszéltek, hogy keresik a módját annak, hogy a 700 milliárd dolláros állami mentőcsomagból miként részesedhetnének nagyobb mértékben a helyi bankok, takarékszövetkezetek.

Eddig az ország 7408 ilyen intézetéből mindössze 49 tett lépéseket ennek érdekében: 17 bank átlagosan 4,4 millió dollárhoz jutott a TARP keretén belül kisvállalkozások hitelezésére, 32 pedig a májusban kimondottan kis pénzintézetek számára indított programban szerzett forrásokat.

A takarékszövetkezeti vezetők egyhangúan fogalmazták meg a szabályozási környezettel kapcsolatban felmerült aggodalmaikat, illetve biztosítékot szeretnének a kihelyezett hitelek bedőlése ellen.

Az amerikai elnök szavai szerint a megfelelő egyensúly kialakítására törekszik majd a kockázatok csökkentése és a háztartások, illetve kisvállalkozások hitelhez jutásának megkönnyítése között. A könnyű hitelek korát követően talán túlzottan a nem hitelezés felé lendült át a piac - fogalmazott.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter tegnap a gazdasági növekedés gyorsulásáról beszélt, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország talpra állása veszélybe kerülhet, ha a bankok nem emelik megfelelő üzemben hitel-kihelyezéseiket.

A gazdaság ismét bővülni kezdett, az emberek egyre többet költenek, a cégek pedig ismét befektetések után néznek - idézte a minisztert a Bloomberg. Geithner nem számít a pénzügyi krízis második hullámára, mivel a kormány "minden szükségeset" megtesz ennek elkerülésére - tette hozzá.