Az egyetem Jenner intézete által vezetett kísérlet első fázisában 13 HIV-negatív, 18-65 év közötti felnőtt, akiket nem tartanak a fertőzés magas kockázatának kitettnek, kezdetben egy adag HIV-vakcinát kapnak. Négy hét múlva további emlékeztető adagot adnak. A kísérlet későbbi szakaszaiban HIV-pozitív felnőttek is részt vesznek majd, és tervezik hasonló kísérletek indítását Európában, Afrikában és az Egyesült Államokban - írja az ITV.

A kísérlet az Európai Bizottság által finanszírozott, nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projekt, az Európai AIDS elleni oltóanyag-kezdeményezés része. 

Jelenleg a HIV megelőzése nagyrészt a viselkedésbeli és biomedicinális beavatkozásokra összpontosít, mint például a körülmetélés, az óvszerhasználat és a fertőzés előtt alkalmazott antiretrovirális gyógyszerek. Az Oxfordi Egyetem szerint az általa kifejlesztett vakcina a "legjobb megoldás" lenne az AIDS-járvány felszámolására.

"Az új HIV-fertőzések csökkenésének üteme nem érte el az ENSZ Közgyűlése által 2016-ban elfogadott célt: kevesebb mint 500 000 új fertőzést évente 2020-ig" - mondta Tomáš Hanke professzor, a Jenner Intézet oltóanyag-immunológia professzora és a kísérlet vezető kutatója.

"Még az antiretrovirális kezelés és a megelőzés fokozásának tágabb összefüggésében is a HIV-1 vakcina marad a legjobb megoldás, és valószínűleg az AIDS-járványt megszüntető bármely stratégia kulcsfontosságú eleme" - magyarázta Hanke.

A kutatók remélik, hogy 2022 áprilisáig beszámolnak a vizsgálat eredményeiről.

Az oxfordi egyetem az AstraZenecával együttműködve fejlesztette ki a Vaxzevria néven futó koronavírus elleni vakcinát.