Olyan levegős hőszivattyút tesztel az amerikai Carrier, mely az igazán zord, hideg éghajlaton is megbízhatóan működőképes. A PV Magazine számolt be róla, hogy a fűtéstechnikai gyártó helyszíni tesztelésre viszi azt a berendezését, melyet arra terveztek, hogy nagy hatékonyságú fűtési teljesítményt nyújtson akkor is, ha zord éghajlaton, mínusz 29 Celsius-fok (vag az alatti) hőmérsékleten kell működnie.

Plusz: mindeközben a működést interaktív hálózatnak kell biztosítania - vagyis: nem a villamos energia hálózatról, "a konnektorba dugva" kell a berendezésnek működnie, és még környezetbarát hűtőközegeket is alkalmaznak.

A Carrier projekje olyannyira komoly, hogy része az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma által kidolgozott „Cold Climate Heat Pump Challenge” programnak, melynek kifejezetten célja egy új hőszivattyú-technológia kifejlesztése és kereskedelmi forgalomba hozatala az ilyen környezetben épült (vagy ilyenbe kerülő) lakóházaknak a mainál sokkal hatékonyabb fűtésére.

A hőszivattyú prototípusa túl van a laboratóriumban lefolytatott tesztelési fázison, és az eredmények alapján a következő fázisvba, a valóságos terepen tesztelés is megkezdődhet. A Carrier most csatlakozik a világ egyik legtöbbet és legeredményesebben e területen innováló iparági cégéhez, az írországi székhellyel működő Trane Technologieshez, illetve az amerikai Lennox hőszivattyúgyártókhoz, hogy a prototípusok fejlesztését a helyszíni tesztek alapján befejezzék.

De a projektben részt vesz többek között a Bosch, az LG és a Daikin is. A fejlesztők úgy számolnak, hogy a sikeres tesztelés után az első új technológiával működő egységek 2024-ben már kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.