Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az intézkedések világszerte érintik a HSBC egyéni és üzleti ügyfeleit, és messzebbre mennek, mint a bank korábban közölt szándékai, miszerint leépíti kapcsolatait olyan hitelezőkkel, mint a VTB, amelyeket nyugati korlátozások alá vontak, miután Oroszország február 24-én megszállta Ukrajnát.

Európa második legnagyobb bankjának lépései azt mutatják, hogy az orosz pénzügyi rendszer és az orosz politikai és üzleti elit ellen irányuló szankciók az országon kívüli orosz állampolgárokra is kihatnak, mivel a hitelezők igyekeznek elkerülni, hogy a korlátozások és a potenciálisan súlyos bírságok hatálya alá kerüljenek. Az HSBC bank kockázatkezelési és megfelelési munkatársai utasították az üzletvezetőket, hogy fokozottan vizsgáljanak meg minden olyan leendő ügyfelet, aki orosz útlevéllel rendelkezik vagy orosz címet ad meg, aminek eredményeként sokkal több ügyfelet utasítanak el, mint korábban – tudta meg a Reuters.

Az ellenőrzések kiterjednek a kettős útlevéllel rendelkezőkre, valamint a Moszkva szövetségesének tekintett Fehéroroszországgal kapcsolatban állókra is, mivel a bank munkatársai igyekeznek biztosítani, hogy véletlenül se kínáljanak szolgáltatásokat szankciókkal sújtott személyeknek vagy vállalkozásoknak.

Az oroszországi üzleti kapcsolatokkal rendelkező és rubelben jövedelmet szerző ügyfelek - például az oroszországi munkaviszonyból, nyugdíjból vagy befektetésekből származó jövedelem - szintén érintettek, mivel ezeket a rubeles pénzforgalmat hitelezésnél egyáltalán nem veszik figyelembe.

Az orosz partnerekkel rendelkező üzleti ügyfelek – még azok is, akik nem állnak kapcsolatban szankciókkal sújtott szervezetekkel vagy személyekkel – fokozott ellenőrzésnek vannak kitéve a nagy összegű betétek vagy pénzfelvételek esetében, és az új hitelkérelmeket is elutasítják.

Az invázió a külföldi vállalatok elvándorlását indította el Oroszországból, mivel a nyugati hatóságok példátlan mértékű és ütemű szankciókat vetnek be, hogy megszorongassák Moszkvát, és megakadályozzák, hogy a globális pénzügyi rendszer az orosz pénzek csatornájává váljon. Vezető európai bankok, például az olasz UniCredit és a francia Societé Générale közölték, hogy több milliárd dolláros leírással nézhetnek szembe oroszországi üzleti tevékenységükről, de a szankciókkal küzdő bankok szélesebb körben is szembesülnek az üzleti tevékenységükre gyakorolt negatív hatással. bővebben

Az HSBC nem működtet lakossági bankot Oroszországon belül, de február 22-én mintegy 200 alkalmazottja volt ott, akik multinacionális vállalatokat szolgálnak ki - mondta akkor Ewen Stevenson pénzügyi igazgató a Reutersnek. A bank március 14-én közölte, hogy az ottani üzletágát leépíti.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.