A kanadai igazságügyi minisztérium szóvivője szerda este azt mondta: Meng Van-csoút Vancouverben, december 1-én vették őrizetbe, az Egyesült Államoknak való kiadatásáról szóló meghallgatást pedig pénteken folytatják le. A nő Ren Zsengfei (a Huawei alapítója) lánya, egyszersmind a cég társpénzügyi vezérigazgatója és alelnöke.

A letartóztatása egy újabb fejezete annak a lassan egy éve tartó amerikai kormányzati intézkedéssorozatnak, melyet a mobiltechnológiai óriáscég ellen indítottak. A Huawei kapcsán az Egyesült Államok hatóságai rendre nemzetbiztonsági kockázatokat emlegetnek, a társaságot úgyis kezelik - ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt. Maga a cég tagadta, hogy bármiben is együttműködne a kínai titkosszolgálatokkal.

Az elmúlt évben Washington számos lépést tett a Huawei amerikai tevékenységének korlátozására, és a közelmúltban rendkívüli nemzetközi tájékoztatási kampányt indított annak érdekében, hogy meggyőzze a szövetséges országokat, hasonlóan lépjenek fel és járjanak el - emlékeztet a portál.

A BT Group PLC, Nagy-Britannia legnagyobb vezeték nélküli szolgáltatója elmondta, hogy eltávolítja a Huawei berendezéseket azokból a rendszerekből, amelyek átirányítják a hívásokat és az internetes forgalmat. A cég arról nem nyilatkozott, hogy végrehajtotta-e már a lépést.

A Huawei szóvivője nem kommentált a pénzügyi igazgató letartóztatását.

A Wall Street Journal áprilisban számolt be arról, hogy az Igazságügyi Minisztérium nyomozást indított a Huawei Iránban folytatott ügyeiről, mind a kereskedelmi, mind a pénzügyminisztérium illetékes osztálya is.

Frissítés: csütörtökön a cég válaszban reagált a Napi.hu számára az ügyre.