Az oroszoknak nagy szükségük van a Huaweire, hiszen az Apple, a Samsung, a Nokia és az Ericsson már felfüggesztette a termékei szállítását és eladását Oroszországban, ezért a telekommunikációs ágazatban hiányok tapasztalhatók, és fejlesztésre szorul az orosz mobilhálózat is- írja a Financial Times. A Dell’Oro piackutató cég adatai szerint a vezeték nélküli hálózati berendezések orosz piacának 40-60 százalékát eddig a Huawei és a ZTE foglalta el, a maradékon pedig a Nokia és az Ericsson osztozott.

A Huawei eddig az orosz-ukrán háború nyertese volt, hiszen bár átmenetileg csökkent a telefonjainak szállítása Oroszországba, de a legnagyobb orosz mobilszolgáltató adatai szerint 2022 márciusának első két hetében már 300 százalékkal nőtt a készülékek eladása az országban, miközben az Oppo és a Vivo kínai márkák értékesítése is jelentősen emelkedett.

Oroszország a Huaweijel írta alá az orosz 4G- és 5G-hálózatok kiépítésére vonatkozó szerződések többségét, azonban a kínai cég terjeszkedésére további lehetőségek is nyitva lehetnek a telekommunikációs cégek oroszországi tevékenységeinek felfüggesztése után. Ezt bizonyítja az is, hogy a Huawei állást hirdet négy oroszországi kutatóközpontjába, és az ukrán háború kitörése óta Moszkvában is munkaerőt toboroz értékesítési és üzletfejlesztési területekre.

A terjeszkedési terveket viszont keresztülhúzhatja, ha az USA szankciókkal sújtja a kínai céget amiatt, hogy továbbra is telefonokat és telekommunikációs eszközöket szállít az oroszoknak. A szankciók bevezetése egyébként nem jelentene újdonságot a Huawei számára, hiszen Donald Trump korábbi amerikai elnök már korábban azzal büntette a céget, hogy 2020 szeptemberétől nem juthatott amerikai chipekhez.

Ennek a hatását már megérezte a vállalat, hiszen 2021 volt az első olyan év, amikor a cég bevételei több mint 25 százalékkal csökkentek. A Trump-féle szankciók óta a kínai techóriás próbálja megszüntetni az amerikai félvezetőktől való függőségét, és újratervezni a termékeit, hogy hasonló teljesítményű chipek felhasználásával elkerülje az amerikai eszközök használatát, hiszen az USA által gyártott termékeket nem vihetnék be Oroszországba a szankciók miatt.

Yang Guang, a Strategy Analytics elemzője szerint a cég valószínűleg ki fog várni, mert ugyan "hatalmas részesedése van az orosz piacon", de az amerikai Kereskedelmi Minisztérium exportért felelős tisztviselője a héten megfenyegette más kínai vállalatokkal együtt, hogy a ZTE-hez hasonló büntetőintézkedéseket fog bevezetni ellene az oroszellenes szankciók megsértéséért.

Egy ilyen lépés pedig még nehezebb helyzetbe hozhatja a Huaweit. 

"A túlélésért folytatott küzdelmünk még nem ért véget

- mondta a kínai vállalat elnöki posztját rotációs alapon betöltő Guo Ping. A cégvezető szerint "mérlegelik" azokat a szankciókat, melyeket más országok vezettek be Oroszország ellen, de csak úgy tudnak "előre haladni", ha folytatják a beruházásokat.