Washington és szövetségesei a kínai technológiai cégek szoros állami kapcsolatait kifogásolják, azzal gyanúsítva a cégeket, hogy Peking kémkedésre tudja felhasználni berendezéseiket. Washington már betiltotta a Huawei berendezéseinek állami beszerzését és nemrégiben Ausztrália és Új-Zéland is kizárta a kínai vállalatot az 5G mobil távközlési tenderből. A Huawei ismételten visszautasított minden állami befolyásról ellene felhozott vádat.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a japán kormány nem fogja konkrétan megnevezni a Huawei és ZTE cégeket beszerzési szabályzatában, hanem rájuk vonatkozóan értelmezhető módosításokat hajt végre rajta.

A kormányszóvivő nem kommentálta a hírügynökségi értesülést, de utalt rá, hogy szoros egyeztetést folytattak az Egyesült Államokkal egyebek között kiberbiztonsági kérdésekben is. "A kiberbiztonsági szempontok egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert" - mondta, "határozott lépéseket fogunk tenni ezért több megközelítésben is".

A ZTE és a Huawei egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A Huawei hálózati berendezéseit használják egyebek között a japán NTT Docomo és KDDI Corp távközlési szolgáltató vállalatok. Nagy múltra visszatekintő kapcsolatokat ápol a SoftBank Group Corp vállalat is és a Huawei, amely első kínai vállalatként csatlakozott 2011-ben a japán Keidanren üzleti érdekcsoporthoz és számos 5G hálózati kísérletben vett részt.

A Docomo és a Softbank sem kommentálta az értesülést. "Szoros figyelemmel követjük az eseményeket, és ha kell megtesszük a szükséges lépéseket" - közölte a KDDI szóvivője.

A ZTE részvénye pénteken 1,4 százalékkal emelkedett pénteken a sencseni tőzsdén azt követően, hogy csütörtökön a globális tőzsdei gyengülés közepette 5,7 százalékot veszített. A Huawei részvényeit nem jegyzik a tőzsdén, a cég összes részvénye a dolgozók tulajdonában van.

Szerda este Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi vezetőjét.