Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Arvind Krishna, az IBM vezérigazgatója bejelentette, hogy a technológiai vállalat elhagyja Oroszországot, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én úgy döntött, hogy megszállja a szomszédos Ukrajnát, és a háború a mai napig tombol, amelynek vége nem látszik. Az IBM a kivonulást annyira komolyan gondolja, hogy minden alkalmazottját, több száz főt bocsát el.

"Azért döntöttünk a működés felfüggesztése mellett, hogy ki tudjuk értékelni a hosszabb távú lehetőségeket, miközben továbbra is fizetjük és ellátjuk az oroszországi munkavállalóinkat. Mivel a háború következményei egyre súlyosbodnak, és a hosszú távú következményekkel kapcsolatos bizonytalanság egyre nő, most úgy döntöttünk, hogy az IBM oroszországi tevékenységét rendezett módon leállítjuk. Ezt a lépést helyesnek és szükségesnek tartjuk, és természetes következő lépésnek az üzleti tevékenységünk felfüggesztését követően" – áll Krishna közleményében.

A belső feljegyzést május 30-án küldték el a munkatársaknak, de csak kedden hozták nyilvánosságra. Krishna gyorsan leszögezte, hogy az országban dolgozó munkatársai nem tettek semmi rosszat, bár a vezérigazgató kínosan eufemisztikusan fogalmazott a sok ember elbocsátásáról: Krishna ezt "szétválasztásnak" nevezte – írja a Gizmodo.

Az ukrajnai háborúban az ENSZ szerint hivatalosan 3381 civil halt meg és 3680 megsebesült, bár a valós halálos áldozatok száma vélhetően jóval magasabb. A szervezet legfrissebb adatai szerint a háború kezdete óta több mint 4,7 millió ember menekült menekült el Ukrajnából, akik jelenleg Európában tartózkodnak. Az IBM megjegyzi, hogy alkalmazottai közel 2 millió dollárt adományoztak a Nemzetközi Vöröskeresztnek a válságra reagálva.