Biztosan nem lesz a német állam adósa a Lufthansa, amely a világjárvány átvészeléséhez korábban 9 milliárd eurót kapott a német stabilitási alapból.

A frankfurti székhelyű légitársaság ugyanis több részletben utalja vissza az állami segítséget, a fel nem használt összeget a tervek szerint az év végéig elutalják - írja a német Handelsblatt.

Hálásak és optimisták

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója a német üzleti lapnak elmondta, nagyon hálásak azért, hogy a legnehezebb időkben az adófizetők pénzéből stabilizálták a társaságot. A jövőt illetően azonban egyre optimistábbak, mert a légi közlekedés iránt a kereslet napról napra nő.

A támogatás visszafizetéséhez azonban egy sikeresen záruló -2,16 milliárd eurónyi - tőkeemelés is kellett. A tőkeinjekció egy részét még februárban visszautalták, és a fel nem használt összeget még idén visszaküldik.

Ahogy arról a Napi.hu is írt, a koronavírus-járvány és annak negatív hatása 21 évnyi növekedést töröltek el a nemzetközi légi forgalomban, amely tavaly az 1999-es szintre zuhant vissza. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) éves gyűlésének előrejelzése szerint a nemzetközi légi forgalom a legoptimistább esetben is csak 2024-ben tér majd vissza a 2019-es szintre.