Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PSA Peugeot-Citroen a következő hetekben egyezségre juthat a cég hárommilliárd euróra tervezett tőkeemeléséről a francia kormánnyal és a Dongfeng Motor Co.-val, amely 20 éve partnere a PSA-nak Kínában. A terv szerint az állam és a kínaiak 800-800 millió euró értékben vásárolnának új Peugeot-részvényeket darabonként 7,50-8,00 eurós áron - tudta meg a Wall Street Journal az ügyhöz közel álló forrásból.

A Peugeot család - amely jelenleg 38,1 százalékos szavazati jogot biztosító 25,4 százaléknyi papírt birtokol - 100 millió euróval emelné befektetését, amivel részben ellensúlyozhatja azt, hogy a tőkeemelés következtében a cég részvényeinek értéke felhígul. Az ügyletek eredményként a három főtulajdonos 15-15-15 százalékos részesedéshez jutna. A PSA ezt követően további részvénykibocsátásba kezdene.

Elemzők szerint nagy kérdés, hogy összejön-e a tervezett hárommilliárdos összeg. Ehhez a befektetőknek meg kellene bízniuk abban, hogy a Dongfeng, egy csekély tengerentúli tapasztalatokkal rendelkező kínai vállalat fel tudja támasztani a Peugeot-t. A francia cég tavaly mindössze 2,8 millió autót értékesített, és csak annyi jó híre volt a befektetőknek, hogy 2013 utolsó három hónapjában négy százalékkal növelte eladásait.

Radírozás

A tőkeemeléssel kapcsolatos hírek hatására esett a PSA-részvények árfolyama, mert a befektetők tartanak papírjaik leértékelődésétől. A 11 százalékos zuhanás leradírozta az elmúlt hetekben elért emelkedés nagyját.

Az optimista befektetők szerint a Peugeot-Citroen a friss tőke segítségével végre tudja hajtani a túléléséhez nélkülözhetetlen technológiai fejlesztéseket anélkül, hogy tovább növelné adósságát. Ehhez persze jól kell elkölteni a pénzt. Az idegesebb szakértők azonban úgy vélik, hogy a három egyenlő súlyú, de erősen eltérő érdekektől hajtott nagy tulajdonos miatt a Peugeot háromfejű szörnnyé válhat, amelyet senki se irányít.

A hírek szerint a Dongfeng azt szabja befektetése feltételül, hogy a Thierry Peugeot, a PSA elnöke lemond tisztéről. A helyére a Peugeot családtól és a francia kormánytól független embernek kell kerülnie. Ezt az információt egyik résztvevő fél sem kommentálta. Párizs csak annyit árult el, hogy a befektetéshez szükséges forrást más magáncégek állami tulajdonrészeinek eladásából akarja előteremteni.