Az Ikea csökkentette az oltatlanoknak járó pénzt, és sok más cég is így tett Nagy-Britanniában, ahol komoly gondot okoz a munkaerőhiány. A karantén elszámolása világméretű probléma, amely egyelőre nem enyhül – írja a hvg.hu a BBC összeállítása nyomán.

"Nehéz kérdés ez, de alkalmazkodnunk kell a változó körülményekhez" - mondják a cégnél, ahol már ezen a héten is kevesebbet kapnak az oltatlanok, ha karanténba kerülnek. A bútorcég brit gyárában ez konkrétan azt jelenti, hogy azok az oltatlan dolgozók, akiknek a koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, a betegszabadságra járó minimális pénzt kapják, amely heti 96 fontot és 35 pennyt jelent.

Az átlagos bérek az Ikeánál Nagy-Britanniában heti 400-450 font között vannak, vagyis a jövedelemcsökkenés igen számottevő, különösen, ha figyelembe vesszük a megélhetési költségek gyors növekedését. A beoltottak és azok, akik egészségügyi vagy egyéb okok miatt igazoltan nem vállalják az oltást megkapják a teljes fizetésüket a karantén idejére.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány Nagy-Britanniában, és ez komoly gondot okoz a menedzsereknek, akik nem tudják tartani a határidőket.

Az omikron variáns jóval fertőzőbb, mint a megelőzőek, ezért egyre több a hiányzó. A márka wessexi gyárában például "duplájára nőtt a hiányzók száma a járvány miatt."

Eddig a karanténba kerülők megkapták a teljes fizetésüket, akkor is, ha nem voltak beoltva - emlékeztet a cég.

A BBC szerint a gyakorlatban is kettős következménnyel járhat az új szabályozás. Egyre többen vállalhatják az oltást, hiszen ennek kérdése most már zsebre is megy. Más oldalról viszont, aki továbbra sem akarja beoltatni magát, az ezek után kibújik a teszt alól, amivel növekedhet a fertőzés veszélye a munkahelyen.