Az IMF küldöttsége jelenleg Romániában tartózkodik a hitelegyezmény soron következő felülvizsgálata céljából, amelynek következtetéseitől függ, hogy Románia megkapja-e az IMF szervezésében tavaly márciusban kötött 20 milliárd euró többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás több mint 900 millió eurós hatodik részletét, vagy sem.

Tanasescu szerint Románia képes lesz tartani a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékának megfelelő államháztartási hiányt az idén, akárcsak a jövő évi 4,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt anélkül, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket foganatosítson.

Ehhez azonban Bukarestnek több feltételt is teljesítenie kell. Tanasescu szerint a kormánynak javítania kell az adóbevételek behajtását, akárcsak az európai uniós pénzek sikeres lehívásának az arányát, és csökkentenie kell az állam meg nem fizetett tartozásait a magánszférával szemben. E tekintetben a román államnak elmaradásai vannak, hiszen nem sikerült késedelembe csúszott költségvetési fizetési kötelezettségeket az IMF-fel 2010 közepére kitűzött szintre csökkentenie. Tanasescu megállapította, hogy a jövő év tavaszáig az államnak nullára kell csökkentenie késedelmes fizetési kötelezettségeit a magánszférával szemben.

Tanasescu közölte, hogy az IMF és Románia most még nem tárgyalt újabb hitelszerződésről, de októberben várhatóan szóba kerül majd ez a kérdés is. Románia IMF-képviselője úgy vélte, hogy szerinte Romániának nem lesz szüksége újabb IMF-kölcsönre, viszont Bukarestnek folytatnia kell az együttműködést a washingtoni pénzintézettel.

A legújabb becslések szerint a román gazdaság teljesítménye az idén várhatóan 1,9 százalékkal csökken, miután legutóbb az IMF arra számított, hogy 2010-ben a román GDP stagnálni fog, vagy legrosszabb esetben 0,5 százalékkal zsugorodik. A román kormány azonban júliustól 25 százalékkal csökkentette a közalkalmazottak bérét, öt százalékponttal emelte az áfát, és újabb adókat vetett ki. Ezért az IMF és a bukaresti kormány kénytelen ismét felülvizsgálni a román GDP várható alakulását.

Románia a 20 milliárd euró összértékű hitelegyezmény keretében eddig 10,7 milliárd eurót kapott az IMF-től, 2,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurót a Világbanktól.

QP | Quality Placement