Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Visszavonul az Inditex textilipari csoport éléről az alapító, Amancio Ortega, aki 2022. április 1-től lányának, Marta Ortega Péreznek adja át a stafétát a Zara fast fashion láncot is tulajdonló ruhabirodalom vezetésében. Az új vezérigazgató Óscar García Maceiras lesz - írja a Forbes.

A 85 éves Ortega még feleségével, Rosalia Mera-val 1975-ben alapította az Inditexet. A vállalatvezető nagyjából 75 milliárd dolláros vagyonával a leggazdagabb spanyol és a Forbes legvagyonosabb embereket rangsoroló globális listáján is a 14-ik helyet foglalja el.

Az Inditexhez a Zara és a Zara home mellett olyan márkák tartoznak, mint a Pull&Bear, a Massimo Dutti, a Bershka, a Stradivarius, az Oysho és az Uterqüe.

A cégcsoportnak világszerte több mint 6600 üzlete van. Az Inditex 2001 óta a madridi tőzsdén is ott van, Ortega a vállalatcsoport 60 százalékának tulajdonosa. A lap szerint a cég a május-júliusi időszakban tért vissza 2019-es számaihoz, csaknem 7 milliárd eurós forgalommal. A cégcsoportnak 22 százalékkal nőtt az éves forgalma.

Az osztalékok nagy részét Ortega kereskedelmi ingatlanokba fekteti. A Pontegadea Inversiones holdingcégén keresztül a londoni Oxford Street-en is több ingatlanja van, de például Seattle-ban ő ad ki irodákat az Amazonnak és a Facebooknak is. A cég globálisan több mint 11 milliárd dollárnyi ingatlanvagyont kezel - írja a Forbes.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!