Nyereségük növelésére használták ki az inflációt a vállalatok – derült ki a müncheni ifo gazdaságkutató intézet kedden publikált elemzéséből.

Ez a tendencia különösen a kiskereskedelmivendéglátásiszállítási, valamint az építőipari vállalatok körében volt jellemző.

Ezek a cégek kihasználták a helyzetet, hogy jelentősen növeljék nyereségüket. Ezzel szemben a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban, amelyek nyáron még az infláció nyertesei közé tartoztak, az utóbbi időben a növekvő költségek nagyobb hatást gyakoroltak

– nyilatkozta Joachim Ragnitz, az ifo drezdai központjának helyettes vezetője.

Indokolatlanul nagy összegeket szakítottak

A gazdasági teljesítményre vonatkozó hivatalos német statisztikai adatok alapján kiderült, hogy a vállalatok a tavalyi negyedik negyedévben is jelentősen nagyobb mértékben emelték áraikat, mint amire pusztán az inputárak emelkedése miatt számítani lehetett volna.

Az ifo a nominális és az árkiigazított hozzáadott érték közötti különbséget vizsgálta, ami lehetővé teszi a végtermékek árának a nem a magasabb inputköltségekből származó emelkedésének kimutatását.

Joachim Ragnitz kiemelte, hogy a bruttó működési többletek a gazdaság szinte valamennyi jelentős ágazatában magas szintre emelkedtek.

Az áremelkedés lendülete valamelyest gyengült a harmadik negyedévhez képest. A fogyasztók ezért abban reménykedhetnek, hogy az infláció tetőzött.

Egy módon lehet megállítani a túlárazást

Csak a piaci verseny fokozása segíthetne megakadályozni a túlzott mértékű áremelkedést.

A kormány azzal is hozzájárulhatna az infláció mérsékléséhez, ha a jelenleg a társadalom széles körének biztosított támogatások helyett a különösen szegény háztartásokra korlátozná azok folyósítását.

Ha viszont a szakszervezetek érvényesíteni tudják magas bérköveteléseiket, akkor az infláció újbóli felfutásának veszélye állhat fenn.