A spanyol bankcsoport - azon kevesek egyike, amelyek megerősödve kerültek ki a válságból - tisztes portfóliót gyűjtött már össze brit pénzintézeti érdekeltségekből: öt éve megszerezte az Abbeyt, tavaly pedig hozzávásárolta az Alliance & Leicestert (A&L), illetve az erősen megtépázódott Bradford & Bingley (B&B) egy részét. A világ vezető bankcsoportjai közé tartozó Santander jövőre nevére is veszi szigetországi szerzeményeit - az ehhez kapcsolódó kampány részeként indítják be, várhatóan január 11-től a Zero elnevezésű folyószámlát.

A folyószámlát - nevéhez illően - díjmentesként hirdetik; az eddig ismert információk alapján arról van szó, hogy nem számítanak fel külön havi díjat a számla túllépéséért - akkor sem, ha a tulajdonosnak nincs jóváhagyott folyószámlahitel-kerete -, emellett a külföldi valutavásárlás, illetve a külföldi atm-használat is ingyenes lesz a tulajdonosok számára (utóbbiakat eddig a Santander népszerű Zero kártyájának tulajdonosai élvezhették). Ma a számlatúllépésért a brit bankok havi 30 fontig terjedő díjat számolnak fel, ezenfelül akár 25 fontot is levesznek minden egyes tranzakcióért, de egy visszadobott csekk 39 fontba is kerülhet az aláírójának. A díjmentes túllépés persze nem azt jelenti, hogy a Santander nyakló nélkül hitelez majd mindenkinek: aki engedély nélkül többet költ a számláján lévő összegnél, azt levélben figyelmeztetik helyzetére - értesült a The Guardian.

A folyószámlahitel kamata a Zero tulajdonosai számára 12,9 százalék lesz - ami jóval alacsonyabb a nagy brit bankok által ma alkalmazottnál -, ezenkívül akinek a számlájára legalább havi ezer font érkezik, az egy évig hatszázalékos kamatot kap egyenlege 2500 font fölötti részére (egy év után ez egy százalékra apad). Utóbbi azért is vonzó lehet, mert a meglevő különféle számlavezetésidíj-mentességeket nyújtó konstrukciókban általában semmilyen kamatot nem kap az ügyfél.

A sok csábító lehetőséget egy nem elhanyagolható feltétel teljesítése esetében lehet igénybe venni: az ügyfélnek jelzáloghitele kell legyen a Santander-csoportnál - vagy folyamodnia kell érte -, és nem lehet elmaradásban a törlesztéssel. Azok is igénybe vehetik a Zerót, akiknek most az újrakeresztelendő pénzintézeteknél van jelzáloghite-lük: az Abbey és a B&B ügyfelei azonnal, a később sorra kerülő A&L-éi valamikor 2010 folyamán. A manőver leginkább a jelzálogpiacon erős szereplőnek számító Abbeyt érintheti: az egykori lakás-takarékpénztárnál mintegy kétmillió jelzáloghiteles ügyfél van, de közülük csak nagyjából 250 ezer vezeti ott első számú folyószámláját.

A brit piacon sok szempontból újdonságnak számító konstrukció elemzők szerint főleg a megbízható ügyfelek megtartására, illetve megszerzésére lehet jó a Santander számára - és e téren jelent kihívást a többieknek. Akinek azonban most nincs jelzáloghitele, de rendszeresen túllépi a folyószámláját (jóváhagyott hitelkeret nélkül), az valószínűleg hiába keres ehhez jobb feltételeket - figyelmeztetett például a thisismoney szakértője -, hiszen számlatörténete alapján feltehetőleg visszautasítják a jelzáloghitel-kérelmét, márpedig az a Zero megnyitásának a feltétele. A "jó" folyószámla-tulajdonosok táborának bővítése ugyanakkor megkönnyítheti a 25 millió britet elérő Santandernek, hogy leküzdje értékesítési hátrányát olyan riválisaival szemben, mint a Barclays, a HSBC vagy a Royal Bank of Scotland, a fogyasztóknak ugyanis könnyebb biztosítási, befektetési vagy hitelkártyatermékeket eladni ott, ahol a folyószámlájukat is vezetik.