Az Intrum legutóbbi, 24 országra kitrejedő európai fogyasztói jelentésében (ECPR) egy olyan mutatót próbált megalkotni, ami pontosabb képet ad a lakosság pénzügyi helyzetéről. Az úgynevezett pénzügyi jóléti barométer persze nem képezi le tökéletes pontossággal a társadalmat (azért sem, mert ez is átlagokat mér), de a hagyományos mérőszámokhoz képest árnyaltabb képet mutat az emberek jólétéről az egyes európai országokban.

A barométer négy szempont alapján pontozza a gazdaságokat:

  • mennyire képesek az emberek időben fizetni a számláikat, és a számlabefizetés után mennyi marad a zsebükben a hónap végén,
  • milyen gyakran kell az embereknek kölcsönt felvenniük a számláik fizetéséhez,
  • megtakarítások nagysága,
  • pénzügyi tudatosság, vagyis mennyire látják át az emberek saját pénzügyeiket.

A válaszok alapján Magyarország 6,24 pontot produkált - ez a visegrádi országok között a legmagasabb: Szlovákia 6,19, Csehország 6,16, Lengyelország 5,54 pontot kapott. Európában a legmagasabb értéket Németország (6,89), Ausztria (6,77) és Svédország (6,72) mutatta, míg a legkisebb pontszámot (5,30) Görögország érte el.

Magyarország viszonylag magas pontszáma elsősorban a rendkívül alacsony lakossági hitelállománynak köszönhető: a hitelszabadság szempontjából az összes európai ország közül az első helyen áll.

Magyarországon a legalacsonyabb a tartozások aránya a háztartások jövedelméhez képest - mondta Deszpot Károly, az Intrum magyarországi üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója. A magyar válaszadók több mint háromnegyede egyáltalán nem vett igénybe hitelt az elmúlt hat hónapban, beleértve a hitelkártya-keret kimerítését.

Bár az elmúlt egy-két évben már emelkedésnek indult a lakosság hitelállománya, ez nagyrészt a lakásárak emelkedésének és a magasabb összegű lakáshiteleknek köszönhető.

Más mutatóknál Magyarország elmarad az európai átlagtól. A felmérés során a magyarok közel 40 százaléka válaszolta azt, hogy az elmúlt félévben előfordult, hogy egy vagy több számlájukat nem sikerült időben kifizetniük. Ennek oka a legtöbbször a pénzhiány volt, emiatt Magyarország a számlafizetés szempontból 24 európai országból csak a 20. helyre került.

Kevéssel az európai átlag alatt van a magyar fogyasztók megtakarítási képessége, a pénzügyi tudatosság szempontjából viszont a 12. helyen áll Magyarország. Bár a magyar válaszadók nagy része (64 százalék) elégedetlen az iskolai pénzügyi oktatással, rendkívül sokan válaszolták azt, hogy igyekeznek informálódni a pénzügyeikről és általában a gazdaságról.