A Napi Gazdaság cikke.

Ez az első veszteséges negyedév a bank 1999-es megalakulása óta, a múlt év egészében hárommilliárd euró körül alakul a nyereség. A pénzintézet 2,55 milliárd eurós tőkeinjekcióra számít a francia kormány bankmentő csomagjának második részletéből. A legnagyobb holland pénzügyi szolgáltató csoport, a Magyarországon is tevékenykedő ING Groep hétezer fős létszámleépítés jelentett be és megvált Michel Tilman eddigi vezérigazgatótól, egyúttal közölte, hogy a tavalyi negyedik negyedévben becslése szerint 3,3 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el, miután már a harmadik negyedévet is negatív eredménnyel zárta. A bank idén egymilliárd eurós kiadáscsökkentést tervez, ennek része az összlétszám 5,4 százalékát érintő leépítés.

A brit Barclays bank tegnap nyílt levelet intézett a válság miatt aggódó befektetőkhöz, amely szerint tavalyi eredménye lényegesen meghaladja a piac által várt 5,3 milliárd fontot, annak ellenére, hogy nyolcmilliárd fontot (11 milliárd dollárt) kénytelen leírni követelésállományából. Ennek oka, hogy a befektetési banki ágazat és a Lehman Brothers tavaly felvásárolt észak-amerikai érdekeltségei rekordárbevételt produkáltak, ami fedezi a veszteségeit. A levél nyomán jelentősen erősödtek Londonban a Barclays részvényei, amelyek - más pénzintézeti papírokhoz hasonlóan - az elmúlt hónapokban sokat veszítettek értékükből a pénzügyi szektorral kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt.

Franciaország második és harmadik legnagyobb bankja, a Société Générale (SocGen) és a Crédit Agricole (CA) előzetes megállapodást kötött vagyonkezelő üzletágaik összevonásáról. A létrejövő bank - amely 70 százalékban a CA, 30 százalékban a SocGen tulajdonába kerül - a kezelt vagyon tekintetében Európában a negyedik, a világon a kilencedik legnagyobb lesz. Tavaly szeptember végi évi adatok szerint 638 milliárd eurónyi vagyont kezel majd, árbevétele 1,8 milliárd euró, üzemi nyeresége 900 millió euró volt tavaly. A világ 37 országában 50 millió ügyféllel rendelkezik, ebből 35 millióval Franciaországban. A fúzió a pénzügyi válság által erősen sújtott vagyonkezelési szektorban zajló konszolidációs folyamat újabb példája. A két bank korábban jelentős tőkeinjekciót kapott a francia kormánytól. A hír nyomán mindkét bank részvényei erősödtek a párizsi tőzsdén.