Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az osztrák kormány szerdán bejelentette, elköszön a Gazpromtól – írja az Euronews. A haidachi gáztározóból azért teszik ki az orosz mamutcéget, mert régóta nem használja ki tárolókapacitása szerinti rá eső részét.

Ez azért óriási lépés, mert az Ausztriában használt gáz 80 százalékát eddig Oroszországtól vásárolták. Az osztrák kormány szerint azonban az ukrajnai háború kitörése óta Moszkva fegyverként használja a gázexportot, ezért más megoldás után néznek, mivel attól tartanak, az oroszok elzárják a csapot. A kormány fel szeretné tölteni az osztrák tározókat, de egyelőre a kapacitásuk felénél járnak.

A Reuters azt írja: a Gazprom nem töltötte fel a 2,9 milliárd köbméter kapacitású, Salzburg melletti Haidach gáztározó rá eső részét. Leonore Gewessler energiaügyi miniszter pedig diplomatikusan reagált: „Ha az ügyfelek nem tárolják a gázt a tárolóban, akkor a kapacitást át kell adni másoknak” – mondta. A gázszabályozó hatóság már elindította a Gazprom kiléptetésének folyamatát.

Hollandiában Európa egyik legnagyobb kapacitású gáztározójánál, a 4,1 milliárd köbméteres Bergermeernél vetődött fel hasonló probléma. A Gazpromnak joga van a tározó 40 százalékos feltöltésére, és ha ezt idén nem teszik meg, akkor elveszíthetik ezt a lehetőséget, hasonlóan, mint Ausztriában. A Gazprom hónapok óta nem használta egyik tárolót sem.