A Rolls-Royce 1925-ben kezdte gyártani a Phantomot, amelynek legújabb verzióját a héten mutatta be a BMW tulajdonában lévő gyár - derül ki több amerikai lap, köztük a Bloomberg beszámolójából.

Az autó 440 ezer dollárba vagy 375 ezer euróba kerül, ami több mint 114 millió forint. (A bemutatóról szóló cikkekben 417 ezer dolláros és 450 ezer dolláros árat is említenek, a lényeg, hogy forintban 110-120 millióról van szó.) A bemutatón kiderült, hogy az autó sokkal merevebb lesz, mint az elődei. Gombnyomásra csukódó ajtói lesznek, egy kamera figyeli majd az út állapotát és annak megfelelően hangolja a futóművet.

Nagyon csendes autót ígér a Rolls-Royce: a leghangosabb alkatrész a műszerfalon lévő analóg óra lesz. A 6,75 literes 12 hengeres motor 563 lóerős lesz, szemben az előző Phantom 453 lóerejével. Ezzel az autó 0-ról 60 mérföld/órára (azaz 0-ról 96 km/h-ra) 5,3 másodperc alatt gyorsul fel, a végsebessége pedig 155 mérföld/óra (250 km/h). Az autó ára alapján egy-egy lóerőért több mint 200 ezer forintot kell fizetni.

A Bloomberg beszámolója szerint a bemutatón a gyár képviselői bejelentették, hogy a Rolls-Royce a következő évtizedben megjelenik a villanymeghajtással is. Ehhez meg kell oldani azt, hogy gyorsan fel lehessen tölteni az autókat, mert a gazdag Rolls-Royce-vásárlók nem akarnak majd sokat várakozni a töltés miatt.

Címlapkép: Reuters /Peter Nicholls