Az ukrán kormány és az ukrán nemzeti bank csütörtökön nyilvánosságra hozta az ukrán bankok rekapitalizációjáról szóló terv részleteit - számolt be a Bloomberg. Az ukrán központi bank elnöke szerint még ma megkezdődhet a bankmentés, amely jelenleg hét pénzintézetet érint. Ezzel az ukrán kormány eleget tesz az államelnök kérésének, miszerint az IMF által felvetett aggályokat orvosolja.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Ukrajnának a GDP-je 4,5 százalékát kell pénzintézetei feltőkésítésére fordítania, hogy elkerülje bankrendszere összeomlását. Az ország megállapodással bír a Valutaalappal egy összesen 16,4 milliárd dolláros hitelkeret folyósításáról, melynek többek között a bankrendszer stabilizálása is feltétele.

A kormány tervei szerint 44 milliárd hrivnyát, azaz közel 5,5 milliárd dollárt költ majd bankjai feltőkésítésére, melynek során többségi tulajdont szerez a pénzintézetekben, adott esetben magánbefektetők bevonásával is - írta a Bloomberg.

Az ukrán pénzügyminiszter által ismertetett rekapitalizációs listán szerepel a Nadra Bank, az Ukrgazbank, a Bank Finasy I Kredit, az Ukrprombank, a Rodovid Bank, a Khreshchatyk, és az AKB IMEKSBANK. A pénzügyminiszter az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva azonban mindössze 20 milliárd hrivnyás bankmentésről beszélt, szemben a kormány által korábban ismertetett 44 milliárddal.

A nemzetközi pénzpiaci válság Ukrajnába begyűrűzése óta az ukrán jegybank 10 hitelintézet felett vette át az irányítást, annak érdekében hogy megmentse azokat a bedőléstől. A központi bank március közepén nyilvánosságra hozott közleményében még mindössze további három bank megmentéséről volt szó. Akkor a jegybank arra kérte a kormányt, hogy tőkeinjekció révén mentse meg, egyúttal vegye állami kézbe a Nadra, az Ukrprombank, és a Rodovid bankokat.