Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Financial Times szerdai beszámolója szerint az AIG a D&O típusú biztosításokhoz, vagyis a vállalatvezetők és vezető tisztviselők felelősségbiztosításához csatolva kínálja ezt a terméket, többletdíj nélkül. A kezdeményezés elsősorban azoknak a magas beosztású vállalati tisztviselőknek szól, akiket aggaszt, hogy miként változhat tartózkodási státusuk, miután megszűnik az Egyesült Királyság EU-tagsága.

A Brexit-biztosítás kiterjed majd azokra a külföldi EU-állampolgárságú vállalatvezetőkre, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodnak a brit hatóságokhoz, ám e kérelmüket elutasítják. Ebben a helyzetben az AIG külön Brexit-biztosítási záradéka fedezi az elutasítási végzést megtámadó jogi eljárás költségeit, illetve ha az eljárás sikertelen, akkor az elköltözéssel járó kiadásokat is.

A Brexit-biztosítás ugyanilyen feltételekkel vonatkozik majd a külföldi EU-tagállamokban élő és dolgozó brit állampolgárokra is.

Anthony Baldwin, az AIG brit és európai üzletágának vezérigazgatója a Financial Timesnak elmondta: a Brexit-biztosítás a cég ügyfeleinek "lelki nyugalmát" szolgálja, arra az időszakra, amíg bizonytalan, hogy a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok, illetve az EU-társállamokban élő britek tartózkodási helyzetéről folyó tárgyalások milyen eredménnyel végződnek.

A brit kormány többször hangoztatott hivatalos álláspontja az, hogy viszonossági alapon a továbbiakban is érvényesülhetnek a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek tartózkodási jogai.

David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására újonnan létrehozott brit minisztérium vezetője ugyanakkor a BBC televíziónak a minap azt mondta: ha Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése előtt esetleg meredeken növekedne a külföldi EU-tagállamokból érkező letelepülők száma, "azzal foglalkozni kell". Davis szerint a lehetőségek közé tartozhat például, hogy a korlátlan idejű letelepülés joga csak azokat illetné meg, akik egy bizonyos meghatározott időpont előtt érkeznek Nagy-Britanniába, az utána érkezőket már nem.