Az Apple iPhone6 és iPhone6 Plus nevet viselő új okostelefonjai 4,7 és 5,5 hüvelyk képernyőátmérővel rendelkeznek (körülbelül 12 és 14 cm). Az Apple más oksotelefon gyártókkal ellentétben a "nem megfelelő képminőségre" hivatkozva korábban elzárkózott a nagyobb képernyőméret használatától.  A telefonok képernyője 1920x1080 képpont méretű HD-felbontással rendelkezik. A nagyobb képernyő jobb kihasználásához az iPhone alkalmazásoknak ezentúl horizontális üzemmódja is lesz. Az új telefonok kissé vékonyabbak elődjeiknél.  A telefonok kamerái digitális képstabilizálással és új szenzorokkal rendelkeznek, másodpercenként 240 képkockát képesek rögzíteni, a képfelbontásuk pedig 8 megapixeles.

Telefonáláskor rossz térerő esetén az új készülékek automatikusan és észrevétlenül WiFi-kapcsolatra váltanak át. Ez az újdonság az amerikai szolgáltatók közül elsőként a T-Mobile-nál lesz elérhető.

Az új telefonok gyorsabbak és kissé vékonyabbak elődjeiknél, és az akkumulátorok is tartósabbak lesznek a korábbi modellekénél. Egy új szenzor nemcsak a felhasználó által megtett távolságot, hanem azt is érzékeli majd, hogy mekkora szintkülönbséget küzdött le.

Az iPhone 6 modell ára az Egyesült Államokban 199, 299 illetve 399 dollár lesz kétéves szerződéssel tárhelytől függően, az iPhone 6 Plus ára pedig 299 dollártól indul. A telefonok értékesítését szeptember 19-én kezdik meg az Egyesült Államokban, de már szeptember 12-től előrendeléseket vesznek fel. A készülékek a világ több mint kétszáz hálózati szolgáltatójával lesznek kompatibilisek, beleértve a három kínai szolgáltatót is. Az új iPhone-ok 2014 végéig 115 országban jelennek meg.

Új szolgáltatás

Az Apple az új iPhone modellek mellett bejelentette Apple Pay szolgáltatásának megindítását is. Az Apple új telefonjai NFC (közeli, néhány centiméteres hatótávolságú) kommunikációs áramkörrel és egy biztonsági chippel is fel lesznek szerelve a fizetések biztonságos lebonyolításához. Az Apple Pay nem tárol majd bankkártya adatokat, hanem minden egyes fizetésnél egyszer használatos azonosítókat generál. Az adatátvitel minden esetben titkosítási eljárással történik majd. A tájékoztatón elhangzott, hogy az Apple nem szerez majd tudomást arról, mit vásároltak a készülék felhasználói az Apple Pay szolgáltatással.

Az Apple Pay szolgáltatást ingyenes iOS8 frissítéssel már a jövő hónaptól 220 ezer amerikai üzletben igénybe lehet venni. A partnerek között egyebek között szerepel a Disney, a Whole Foods, a Subway, a Macy's, Uber és a McDonald's is.

És új óra

Az Apple egyúttal bemutatta első viselhető készülékét, az iWatch "okosórát" is. A cég ezzel - az iPad 2010-es megjelenése óta - először lépett új termékkategóriába. A videoprezentáción bemutatott készülék lekerekített sarkú négyszögletű formával rendelkezik.

"Ez a készülék teljesen átformálja mindazt, amit az emberek ettől a termékkategóriától vártak" - mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója.

Az óra, amely Cook szerint "az Apple történetének új fejezetét" jelenti és "a legszemélyesebb" készülék, amit a cég megalkotott, az iPhone5-ösökkel és a későbbi készülékekkel együtt lesz majd használható. A három méretben és három modelltípusban megjelenő, Siri hangvezérlésű, a tulajdonos egészségügyi és fitness-adatait hordozó, zenehallgatásra és üzenetküldésre alkalmas készülék a jövő év elejétől 349 dollártól kezdődően lesz kapható. Az órával tárcsázni és zoomolni is lehet.

Az IDC kutatóintézet szerint a viselhető készülékek piaca az idei 19 millió készülékről 2018-ra 112 millióra bővül majd. A prezentáción fellépett a U2 ír rockegyüttes, amely meglepetésre öt év után Songs of Innocence címmel új albumot adott ki, és amelyet az Apple iTunes felhasználói mostantól ingyen tölthetnek le.

A nap híre

A tengerentúlon a nap híre az Apple új készülékeinek bemutatása volt. Az új készülék, az iWatch bemutatását a befektetők úgy értékelték, hogy érdemes az Apple részvényeit vásárolni, így az részvények árfolyama a bejelentést követően 1,5-2,5 százalék körüli mértékkel emelkedett. Mintegy másfél órával a kereskedés vége előtt a részvény 1,5 százalékos nyereségben állt.

QP | Quality Placement