A következő negyedévekben 4500 alkalmazottjáról válik meg az amerikai Citigroup - jelentette a Bloomberg. A bankcsoport ezzel igyekszik alkalmazkodni csökkenő bevételihez és a különösen kedvezőtlen gazdasági környezethez. A negyedik negyedévben adózás előtt 400 millió dollár kiadást okoz a lészámcsökkentés - jelentette be Vikram Pandit, a pénzintézet vezérigazgatója. A lépés 1,7 százalékkal mérsékli a szeptember végén 267 ezer embert foglalkoztató társaság alkalmazottainak számát.

Pandit 2007. decemberi kinevezése óta 100 ezer fővel mérséklődött a Citigroup létszáma - főként vagyoneladások, üzletrész-leépítések vitték magukkal a bank korábbi alkalmazottait. A mostan kirúgási hullám csepp a tengerben, ha összevetjük a bank méreteivel és kiterjedt világszintű hálózatával - mondja Nancy Bush, az SNL Financial pénzügyi kutatóintézet elemzője. Bush nem lepődne meg, ha ez a kirúgási hullám csak egy nagyobb leépítés első lépése lenne.

Töpörödik a pénzügyi szektor

A pénzügyi szektor a világon 200 ezer munkahelyet épített le 2011-ben, miután 2010-ben már 58 ezerrel, 2009-ben pedig 174 ezerrel mérsékelte létszámát - derül ki a Bloomberg adataiból. Bushnak igaza lehet, ha figyelembe veszünk olyan előrejelzéseket, mint például a Bank of Americáé. Eszerint ez az amerikai nagybank 30 ezer munkahelyet akar megszüntetni a következő néhány évben.

A bankok állandó költségei egyszerűen túl magasak - állítja Gerard Cassidy, a Royal Bank of Canada elemzője. A szektornak olyan foglalkoztatási szintre van szüksége, amely összhangban van az elmúlt két-három évvel ezelőttitől elmaradó jövedelmeivel. Pandit a leépítés indokai között említette a pénzügyi válság nyomán bevezetett szabályozási szigorításokat is, amelyek bizonyos ágazataik - például az ügyfelek pénzét kockázatos befektetésekben fialtató divízió - bezárására kényszeríti a pénzintézeteket.

Magyarország nem lesz kivétel

A Citigroup a nagy feltörekvő piacokon, Brazíliában, Indiában és Kínában bővíti tevékenységét. Ma már ezekről származik nyereségének több mint fele, és ezek a gazdaságok várhatóan évi átlag hat százalékkal bővülnek 2015-ig, míg a fejlett országok GDP-je jó ha két százalékkal nő. A bankcsoport 65 új irodát nyitott az elő három negyedévben Ázsiában és Latin-Amerikában.

Bár nem közölték mely országokat hogyan érint a mostani leépítés, nyilvánvaló, hogy a bank OECD-országokban lévő egységeinél dolgozók nem sok jóra számíthatnak.