A "Think Tanks and Civil Society Program" közzétette 2011-es listáját, amelyen a TÁRKI-t 30. helyre sorolta a világon a társadalompolitikával foglalkozó intézetek között. A "Global Go-To Think Tank Index" a világ legjobb kutatóhelyeit, intézeteit és agytrösztjeit rangsorolja évről évre 1500 szakértő, kutató és újságíró segítségével.

A világ legjobb társadalompolitikai intézetei

1. Brookings Institution - Egyesült Államok
2. Cato Institute - Egyesült Államok
3. Max Planck Institute for the Study of Societies (MPIfG) - Németország
4. Heritage Foundation - Egyesült Államok
5. Center for American Progress - Egyesült Államok
6. RAND Corporation - Egyesült Államok
7. American Enterprise Institute for Public Policy Research (AEI) - Egyesült Államok
8. Urban Institute - Egyesült Államok
9. Fraser Institute - Kanada
10. Center for Economic and Policy Research (CEPR) - Nagy-Britannia
...
30. TÁRKI Társadalomkutatási Intézet - Magyarország

A "Think Tanks and Civil Societies Program" (TTCSP) a világ közpolitikai kutatóintézeteinek változó szerepét vizsgálja. Az indexet először 2006-ban állították össze, idén pedig már ötödik alkalommal tették közzé. Az intézeteket különböző kategóriák szerint rangsorolják: készül egy globális lista, de emellett régiónként és főbb kutatási és szakterületenként is rangsorolnak. Ezen kívül olyan speciális besorolási szempontok szerint is listázzák a szervezeteket, mint a legjobb internet- és közösségi média-használó intézetek, a legnagyobb szakpolitikai hatást kifejtő agytrösztök vagy a legjobb PR-ral és kommunikációval rendelkező szervezetek.

Az agytrösztöket 182 ország több mint 6500 intézete és több mint 6000 szakértő megkérdezése után egy 1500 fős szakértői csoport rangsorolta. A szakértők végül 5329 intézményt rangsoroltak 30 kategóriában - Magyarországról összesen 39-et - a következő fő szempontokat elbírálva:

  • közvetlen kapcsolat az intézmény tevékenysége és a működési területén elért pozitív változások a társadalmi értékek és a társadalmi jólét területén;
  • publikációk, kiadványok száma;
  • intézménynek dolgozó kutatók, tudósok szakmai reputációja;
  • szakpolitikák, média és tudomány területein kialakított kapcsolatok és hatások;
  • az intézmények gazdasági helyzete.

A TÁRKI a szakmai rangsorok közül a világ legjobb társadalompolitikai intézetei között a 30. helyet érte el. Ebben a kategóriában olyan neves kutatóintézetek kerültek az első helyekre, mint az amerikai Brookings Intézet, a Cato Intézet vagy a német Max Planck Intézet. Ebben a kategóriában összességében az észak-amerikai intézetek teljesítettek a legjobban, hiszen az első tíz helyezett közül nyolc helyet foglalnak el.

A globális, azaz minden területet felölelő listán a szakértők 2011-ben a társadalomtudományokkal foglalkozó amerikai Brookings Intézetet ítélték meg a világ legjobb agytrösztjének. Az európai intézmények közül az egyik legelismertebb nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó think tank-je, a londoni Chatham House került a második helyre. Harmadik a nemzetközi kapcsolatokkal és békekutatással foglalkozó Carnegie Alapítvány.

A globális, minden területet felölelő intézetek

1. Brookings Institution - Egyesült Államok
2. Chatham House (CH), Royal Institute of International Affairs - Nagy-Britannia
3. Carnegie Endowment for International Peace - Egyesült Államok
4. Council on Foreign Relations (CFR) - Egyesült Államok
5. Center for Strategic and International Studies (CSIS) - Egyesült Államok
6. RAND Corporation - Egyesült Államok
7. Amnesty International - Nagy-Britannia
8. Transparency International - Németország
9. International Crisis Group (ICG) - Belgium
10. Peterson Institute for International Economics - Egyesült Államok

QP | Quality Placement