Ahogy kezd homályosulni a koronavírus-járvány emléke – annak ellenére, hogy sokan még mindig attól tartanak, hogy újabb és újabb hullámokkal tér majd vissza a fertőzés –, úgy vonják vissza a munkaadók a korábbi engedményeket, azaz úgy szorul vissza a home office - írja a Világgazdaság.

Az Egyesült Államokban háromból egy munkavállaló arról számolt be, hogy mentális problémákat okozott nekik az irodába való visszatérés.

A legtöbben arra panaszkodtak, hogy úgy érzik, teljesen elveszítik a kontrollt, mintha a teljes függetlenségüket kellene feladniuk azzal, hogy visszaülnek az irodai asztalokhoz. A home office azoknak kifejezetten üdvözítő volt, akik valamilyen szempontból hátrányosabb helyzetben vannak, például mozgásukban korlátozottak. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak. Sajtóinformációk szerint szerint ők most újra ki vannak téve az otromba vicceknek, illetve a rengeteg felesleges, fajokkal és politikával kapcsolatos munkahelyi csevegésnek.

Panaszkodnak a távmunkára is

A másik véglet sem egészséges. A német szakszervezeti szövetség legfrissebb kutatása szerint sok home office-ban dolgozó munkavállaló úgy érzi, hogy elmosódtak a határvonalak a munka- és szabadidő között. Huszonnyolc százalékuk panaszkodott arra, hogy pluszpénz nélkül túlóráztak otthon, sokszor éjszakába nyúlóan, majd másnap korán kezdtek, 46 százalékuk pedig arra, hogy szinte egyáltalán nem tartottak szünetet a munka közben.

Összességében úgy néz ki, hogy nehéz megtalálni a helyes arányt az otthoni és az irodai munka között, de a felmérések alapján az látszik, hogy szükség lenne valamilyen arany középútra, nevezzük hibrid munkavégzésnek.