A piac 85 százalékát kitevő top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. Hazánkban mindössze csak három tudott növekedni: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek.

Az első negyedévében világviszonylatban már a top tíz termékkategóriából nyolc kategóriának növekedett a forgalma a 2009-es év első negyedévi eredményeihez képest. A nyugat-európai piac lassú, 4 százalékos növekedést ért el, míg a kelet-európai - melytől emelkedést vártak - 12 százalékkal tovább csökkent - áll a Gfk Hungária közleményében.

Ez a tendencia 2010 áprilisában is folytatódott: Kelet-Európa kivételével (-8 százalék) minden régió növekedést könyvelhetett el. A globális elektronikai piac összességében 14 százalékkal bővült áprilisban a tavalyi év azonos időszakához képest.

A 10 termékcsoport Magyarországon 2010 első negyedévében 2,6 százalékos csökkenést ért el a tavalyi év azonos időszakához képest. Míg világviszonylatban nyolc termékcsoport, addig hazánkban csak három tudott növekedni: a mobil-, és okostelefonok, valamint a hordozható számítógépek.

Tavaly áprilishoz képest a bevételcsökkenés nőtt, -4,7 százalék a top 10 termékkategóriában, de ez leginkább az asztali számítógépeknek köszönhető. Jelenleg viszont nem csak három, hanem öt termékcsoport forgalma növekszik. Az említett három termékkategória mellé az LCD tv-k és a játékkonzolok is felzárkóztak. Az LCD kategória a labdarúgó vb-nek köszönhetően valószínűleg éves szinten is növekedni fog 2009-hez képest - mondta el Sztupár Andrea, a GfK Hungária Kereskedelem és Technológia területének szakértője.
QP | Quality Placement