Kevesebb mint egy hónappal azután, hogy április végén harmadjára is elérte a 200 milliárd dolláros vagyont, Jeff Bezos, az Amazon alapítója már nem mondhatja el magáról, hogy ő a világ leggazdagabb embere. Bernard Arnault francia milliárdos, az LVMH luxuscikk-csoport vezetője 800 millió dollárral gazdagabb lett - nettó vagyona 186 milliárd dollár -, miután a vállalat részvényei közel fél százalékkal magasabban zártak Európában. Az Atlanti-óceán túloldalán az Amazon részvényei pénteken alig több mint 1 százalékkal estek, ami 2,3 milliárd dollárt faragott le Bezos nettó vagyonából, és mindkét férfi 186 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik - írja az amerikai portál.

Egy rövid pillanatra, közvetlenül a pénteki New York-i tőzsdezárás előtt Arnault nagyjából 100 millió dollárral volt gazdagabb Bezosnál, és egyedül állt a csúcson. Nem ez az első alkalom, hogy ez megtörtént: 2019. december 16-án, Arnault már megelőzte Bezost, de aznap végül az Amazon részvényei magasabban zártak, és a francia mágnás visszaszorult a második helyre.

Mindkét férfi 76 milliárd dollárral lett gazdagabb azóta, és vagyonuk az LVMH és az Amazon részvényeinek árfolyamával együtt nőtt. Amikor a Forbes április elején közzétette a világ milliárdosainak 2021-es listáját, amelyen a március 5-i részvényárfolyamok alapján számított nettó vagyonok szerepeltek, Bezos 177 milliárd dollárral az első helyen állt, míg Arnault 150 milliárd dollárral csak a harmadik volt. A két férfi között, a második helyen a Tesla-vezér Elon Musk állt. Az LVMH részvényei azóta közel 21 százalékkal emelkedtek a tavasz óta, ami háromszorosa az Amazon részvényeinek 7 százalékos emelkedésének.

Az LVMH 2021 első negyedévében 16,7 milliárd dolláros rekordbevételt ért el, mivel a vásárlók - különösen az Egyesült Államokban és Kínában - újraelkezdtek költeni a luxus divatcikkekre, órákra és ékszerekre. A vállalat márkái közé tartozik a Louis Vuitton, a Sephora, a Marc Jacobs Christian Dior és a Fendi. A cég erőteljes felívelése a világjárvány divatiparra gyakorolt hatásából hozzájárult ahhoz, hogy Arnault több mint 100 milliárd dollárral lett gazdagabb a 2020. március eleji mélypont óta; a Forbes tavaly milliárdoslistáján, amelyet a 2020. március közepi részvényárfolyamok alapján számítottak ki, csak 76 milliárd dollár volt a nettó vagyona.

Eközben Jeff Bezos azóta árulja az Amazon részvényeit, amióta februárban bejelentette, hogy még idén lemond vezérigazgatói tisztségéről: májusban három hét alatt 6,6 milliárd dollár értékben (adózás előtt) adott el Amazon-részvényeket. Az Amazon részvények közel 8 százalékot estek azóta, hogy április 29-én elérte a 3471,3 dolláros csúcsot az árfolyam, amikor az e-kereskedelmi óriáscég 108,5 milliárd dolláros, a várakozásokat felülmúló 2021-es első negyedéves forgalmat jelentett be.