Az év végéig a foszilis energiahordozók, -termelők piacáról teljesen kivonul a jezsuiták alapkezelője - jelentette a Reuters.

A katolikus rend nem számít kis szereplőnek: részvényportfóliójuk értéke meghaladja a 400 millió angol fontot (161,4 milliárd forintot), így a lépésünk mindenképpen említésre méltó. A szerzetesek vagyonkezelője ezzel felsorakozott azon nagy alapok mellé, amelyek mintegy 14 000 milliárd dollárnyi vagyont kezelnek és sorra hagyják el a szennyező cégeket klímavédelmi okokból.

A jezsuiták most olyan nagy társaságok papírijaitól szabadulnak meg, mint a BP, a Shell, vagy a francia Total. A rendnél már egy évtizede fontolóra vették a karboncégek végleges elidegenítését, de eddig csak a termikus szén-részesedéssel rendelkező vagy a kanadai kátrányos homokot használó cégekbe történő befektetések korlátozása mellett döntöttek.

"Az éghajlatváltozás súlyossága azonban világossá tette, hogy a hatékony fellépéshez nem csupán szavakra van szükség" - mondta Stephen Power, aki a jezsuiták pénzügyi felelőse.

A portfólió dekarbonizációját az év végéig hajtják végre.