Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A személygépkocsik és a kisbuszok üzletágában elért erős értékesítési eredmények ugyan az egész vállalat pénzügyi teljesítményét javították, de az előttük álló átalakítások sikeréhez sokkal nagyobb erőfeszítésre, a költségek jelentős csökkentésére és a pénztermelő képesség következetes javítására lesz szükség - ismertette Ola Kallenius, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat a július-szeptemberi időszakban 839 ezer autót és haszongépjárművet értékesített, ami 6 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 795 ezerhez képest. Bevétele 43,3 milliárd euró (14 375 milliárd forint) volt, 8 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakában elért 40,2 milliárd eurót.

A kamat- és adófizetés előtti (EBIT) eredmény ugyancsak 8 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbi 2,5 milliárd euróról 2,7 milliárd euróra. A vállalat nyeresége 3 százalékkal emelkedett, 1,761 milliárd euróról 1,813 milliárd euróra.

Az első számú üzletág, a személygépkocsikkal foglalkozó Mercedes-Benz Cars 604 ezer gyártmányt értékesített, ami 8 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 559 ezerhez képest. A bevétel 9 százalékkal 23,5 milliárd euróra nőtt, az EBIT 4 százalékkal 1,423 milliárd euróra emelkedett, azonban a bevételarányos jövedelmezőség 6 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 6,3 százalékról.

Csökkent a Daimler kamionok bevételarányos jövedelmezősége is, 8,5 százalékról 7,5 százalékra. A buszoknál és a kisbuszoknál ugyan javult a mutató, de ezek együtt mintegy 110 ezer eladott gyártmánnyal az értékesítés csekély részét teszik ki.

A Kecskeméten Mercedes-Benz gyárat működtető vállalatnál a negyedév végén világszerte 304 ezren dolgoztak, szemben az egy évvel korábbi 300 ezerrel.

Több százmillió eurós bírság megfizetésére kötelezte a németországi Stuttgart ügyészsége szeptember végén a társaságot a dízelbotrány miatt.