A legnagyobb brit gyógyszergyár szerdán közölte, hogy a harmadik negyedévben bevétele 4 százalékkal, 7 milliárd 843 millió fontra, üzemi eredménye pedig 31 százalékkal, 1 milliárd 877 millió fontra emelkedett.

Az adózás utáni nyereség 1 milliárd 395 millió fontra rúgott, 57 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 885 millió fontot. Az egy részvényre jutó higított nyereség 24,6 penny volt, 49 százalékkal több az egy évvel korábbi 16,5 pennynél.

Az idei év első kilenc hónapjában 11 százalékkal 22 milliárd 547 millió fontra emelkedett a konszern globális bevétele, az egy részvényre jutó profit pedig 42,5 pennyt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 13,5 pennynél.

Az adatokat kommentálva Emma Walmsley, a GSK áprilisban hivatalba lépett vezérigazgatója rámutatott: az eladások növekedése és a működési haszonkulcsok javulása a célzott költségmegtakarításoknak, a szerkezetátalakítási és integrációs előnyöknek, az új termékekbe és a kutatás-fejlesztésbe való befektetéseknek köszönhető.

Walmsley tavasszal a kutatási részleg átszervezését, a kutatási programok felülvizsgálatát ígérte. Többet költenek olyan sokat ígérő területeken mint a légúti- és a fertőzéses betegségek gyógyítása, továbbá az AIDS, a daganatos és az autoimmun betegségek kezelése. Kiterjesztették a költségcsökkentési programot és 2020-ig további 1 milliárd fontot kívánnak megtakarítani.