A szlovák statisztikai hivatal szerdai közlése szerint júniusban éves szinten 1 százalékkal 1,47 milliárd euróra emelkedett a kiskereskedelmi forgalom értéke, míg májusban 3,1 százalékos volt a visszaesés.

A tavalyi évhez viszonyítva a legnagyobb visszaesést a motoros járművek eladásánál és javításánál mutatták ki, ahol a bevételek 12,7 százalékkal 339 millió euróra csökkentek. Ez a terület egyébként nyilvánvalóan válságban van, mert a bevételek 2008 novembere óta folyamatosan csökkennek.

Ugyancsak 2008 ősze óta mutatkozik visszaesés a vendéglátóiparban és a szállásadás területén. Júniusban a visszaesés tempója 10,9 százalékra mérséklődött a májusi 13,7 százalékhoz képest. Májusban az elszállásolásért kapott bevételek 5,1 százalékkal, júniusban 3,6 százalékkal csökkentek.

Havi viszonylatban viszont júniusban 2,1 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom. Ezen belül 8,1 százalékkal emelkedett a járművek eladásából és javításából, s 0,8 százalékkal a szállásadásból szerzett bevétel.

A nagykereskedelmi forgalom júniusban immár ötödik hónapja emelkedett. Míg májusban a növekedés 6,7 százalékos volt, júniusban ez 3,1 százalékra mérséklődött. A nagykereskedelmi forgalom értéke a hatodik hónapban 1,97 milliárd euró volt. A nagykereskedelmi forgalom májushoz viszonyítva júniusban 1,1 százalékkal visszaesett.