Stabilról a leminősítés esélyét magában hordozó negatívra módosította a Goldman Sachs és a Lehman Brothers hitelbesorolását a Standard & Poor's - jelentette a Reuters. A lépés oka, hogy a hitelminősítő szerint a piacok volatilitása csökkentheti a két befektetési bank bevételeit és eredményét.

A piaci érték alapján az USA legnagyobb befektetési bankjának számító Goldman Sachs jelenlegi besorolása "AA mínusz", a negyedik helyezett Lehmané "A plusz". Az S&P-nél egyébként szintén negatív kilátással tartják számon a Merrill Lynch "A plusz" besorolását, illetve a hitelminősítő a várakozások szerint 30 napon belül dönt arról, hogy lerontja-e a Morgan Stanley "AA mínusz" osztályzatát. Az S&P arra számít, hogy az iparágban 20-30 százalékkal csökkenhet idén a nettó bevétel. Legutóbbi negyedéves gyorsjelentésében mind a Lehman, mind a Goldman 50 százalék feletti, ám a vártnál szerényebb profitcsökkenésről számolt be.

A hitelminősítő ugyanakkor megjegyzi, hogy bár a Goldman igen erős likviditással bír, a cég agresszív kockázatéhsége nagyobb ballépések lehetőségét rejti magában. A Lehman erős fundamentumokkal és stabil forrásokkal rendelkezik, de egy újabb kedvezőtlen piaci fordulat súlyosan érintheti a társaságot. Az S&P elemzője hozzáteszi: a Goldman, a Merrill és a Morgan Stanley jóval előnyösebb helyzetben van, mint a legnagyobb amerikai jelzáloghitel-garantőrnek számító Lehman, diverzifikáltabb tevékenységi körük okán.