A Biden-adminisztráció szombaton a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca használta a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték a brit-svéd gyógyszervállalat és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát. A New York Timesnak több kormányzati forrás is azt mondta, a szabályozókat ez arra késztette, hogy a brit-svéd cégtől elvegyék a létesítmény használatát.

Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma utasította a Johnson & Johnsont egy új vezetői csoport felállítására, amely felügyeli a Baltimore-i Emergent gyár termelésének és gyártásának minden részfeladatát. A cég közleménye szerint „teljes felelősséget vállal” az Emergent gyárban készített jövőbeni vakcináért. Arra is ígéretet tettek, hogy május végéig 100 millió adag oltóanyagot biztosítanak az amerikai kormánynak.

QP | Quality Placement

Miután Biden elnök komoly erőfeszítéseket tett arra, hogy május végéig elegendő adag álljon rendelkezésre minden felnőtt oltásához, a szövetségi tisztviselők aggódnak amiatt, hogy a gyártási hiba rontja a közbizalmat a Covid-19 oltások iránt. Különösen az AstraZeneca vakcina keltett biztonsági aggályokat; Németország, Franciaország és más európai nemzetek rövid időre felfüggesztették használatát, miután néhány oltottnál ritka agyi vérrögökről, tüdőembóliáról számoltak be.

A Johnson & Johnsonnal ellentétben az AstraZeneca még nem rendelkezik az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration Office - FDA) sürgősségi engedélyével az oltására. Három szövetségileg engedélyezett oltás (a másik kettőt a Pfizer-BioNTech és a Moderna gyártja) mikor kerülhet alkalmazásra, miután az engedélyezéskor beadott dokumentációban nem megfelelő és elavult adatokat is szolgáltattak az amerikai hatóságoknak.

A J&J készítményét - bár a gyártó amerikai - Európában fejlesztették ki, a Janssen-féle koronavírus elleni vakcina egyetlen dózisból áll. Az amerikai kormány egyelőre 100 millió adag megvásárlására kötött szerződést, de Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy szeretné ezt a mennyiséget megduplázni. A Janssen vakcinájából az Európai Unió is rendelt, Magyarországra 4,4 millió adag juthat. Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) három hete adott engedélyt a készítmény uniós használatára.

Az oltóanyagot nonprofit áron terjeszti a gyártó, a fejlődő, szegényebb országok számára is elérhetővé téve a koronavírus-elleni oltásokat.