A Biden-adminisztráció szombaton a Johnson & Johnsont bízta meg a problémás baltimore-i Emergent BioSolutions gyár irányításával, amelyben egy gyártási hiba miatt tönkrement a J&J koronavírus-vakcinájának 15 millió adagja. Ekkor még az AstraZeneca használta a létesítményt, és a problémát az okozta, hogy összekeverték a brit-svéd gyógyszervállalat és az amerikai cég készítményeinek alapanyagát. A New York Timesnak több kormányzati forrás is azt mondta, a szabályozókat ez arra késztette, hogy a brit-svéd cégtől elvegyék a létesítmény használatát.

Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma utasította a Johnson & Johnsont egy új vezetői csoport felállítására, amely felügyeli a Baltimore-i Emergent gyár termelésének és gyártásának minden részfeladatát. A cég közleménye szerint „teljes felelősséget vállal” az Emergent gyárban készített jövőbeni vakcináért. Arra is ígéretet tettek, hogy május végéig 100 millió adag oltóanyagot biztosítanak az amerikai kormánynak.

Miután Biden elnök komoly erőfeszítéseket tett arra, hogy május végéig elegendő adag álljon rendelkezésre minden felnőtt oltásához, a szövetségi tisztviselők aggódnak amiatt, hogy a gyártási hiba rontja a közbizalmat a Covid-19 oltások iránt. Különösen az AstraZeneca vakcina keltett biztonsági aggályokat; Németország, Franciaország és más európai nemzetek rövid időre felfüggesztették használatát, miután néhány oltottnál ritka agyi vérrögökről, tüdőembóliáról számoltak be.

A Johnson & Johnsonnal ellentétben az AstraZeneca még nem rendelkezik az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration Office - FDA) sürgősségi engedélyével az oltására. Három szövetségileg engedélyezett oltás (a másik kettőt a Pfizer-BioNTech és a Moderna gyártja) mikor kerülhet alkalmazásra, miután az engedélyezéskor beadott dokumentációban nem megfelelő és elavult adatokat is szolgáltattak az amerikai hatóságoknak.

A J&J készítményét - bár a gyártó amerikai - Európában fejlesztették ki, a Janssen-féle koronavírus elleni vakcina egyetlen dózisból áll. Az amerikai kormány egyelőre 100 millió adag megvásárlására kötött szerződést, de Joe Biden amerikai elnök közölte, hogy szeretné ezt a mennyiséget megduplázni. A Janssen vakcinájából az Európai Unió is rendelt, Magyarországra 4,4 millió adag juthat. Az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség (EMA) három hete adott engedélyt a készítmény uniós használatára.

Az oltóanyagot nonprofit áron terjeszti a gyártó, a fejlődő, szegényebb országok számára is elérhetővé téve a koronavírus-elleni oltásokat.