Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerdán egyeztet a vakcináról, valamint átnézik azokat az eseteket, amikor az oltott személyek vérrögképződés jelentkezett. A Reuters szerint mind a hat oltott személy, akinél fellépett ez a szövődmény 18 és 48 év közötti nő volt. Egyikük meghalt, egy másik nebraskai nőt pedig kritikus állapotban szállítottak kórházba, jelentette a New York Times.

A CDC és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) közös közleményben közölte, hogy a mellékhatások jelenleg rendkívül ritkának tűnnek. Április 12-ig több mint 6,8 millió adagot adtak be a Johnson & Johnson vakcinából az Egyesült Államokban.

A vállalat részvényeit viszont megtépázta a bejelentés: a nyitás előtt 3 százalékkal esett az árfolyam.

Az amerikai szabályozó hatóságok lépése kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy az európai gyógyszerfelügyelet közölte, hogy felülvizsgálja négy olyan ember ritka vérrögképződését, akik az Egyesült Államokban kapták az oltást. A készítményt Belgiumban fejlesztette ki a Jansen nevű leányvállalat.

A Johnson & Johnson oltásából a héten érkezett volna először Magyarországra szállítmány. Az egyadagos készítmény hasonló gyártási elven alapul, mint az AstraZeneca- és a Szputnyik-oltások. Mind a kettővel kapcsolatban felmerült, hogy nagyon ritka esetekben vérrögképződést okozhatnak.