Előzetes tárgyalásokat kezdett a Cerberus Capital Management tulajdonában lévő Chrysler és a General Motors a lehetséges fúzióról vagy más partnerségi formáról - jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva.

A tárgyalások még csak igen korai szakasznál tartanak, és egyelőre az sem világos, hogy bármiféle megegyezéssel zárulnak majd. A New York Times tegnap számolt be a több mint egy hónapja indult megbeszélésekről hozzátéve, hogy a Cerberus tárgyalásokat folytat a Nissannal és annak résztulajdonosával, a francia Renault-val. Az értesüléseket sem a Cerberus, sem a Chrysler, sem a GM részéről nem kommentálták. A The Wall Street Journal viszont úgy tudja, hogy a tárgyalásokat a pénzpiaci helyzetre való tekintettel felfüggesztették.


Az biztos, hogy mind a GM, mind a Chrysler nyomás alatt van, hiszen költséget kellene csökkentenie miközben az amerikai autópiac szűkülőben van.


A Cerberus a múlt hónapban közölte, hogy megpróbálja megvásárolni a Chrysler azon 19,9 százalékos pakettjét, amelyet még a Daimler birtokol. A Daimler eközben már csak 171 millió euró értéken tartja nyilván a pakettet a 2007 végi 916 millió után.


Mindeközben a Ford sincs könnyű helyzetben: csütörtökön 1951 óta nem látott mélypontra esett a részvények árfolyama, japán sajtóértesülés szerint pedig arra kérte a szigetország autógyártóit, hogy vásárolják meg a Mazdában birtokolt 33,4 százalékos pakettjének többségét. A 20 százalékos csomagért egymilliárd dollárt szeretne kasszírozni - lehet, hogy a Mazda veheti vissza saját részvényeit, a fő tulajdonos pedig a Ford marad.