A Napi Gazdaság cikke.

A szombathelyi székhelyű BPW Hungária Kft.-nél a dolgozókkal abban állapodtak meg, hogy a heti munkaidőt három napra csökkentik, heti egy napot szabadságon töltenek a dolgozók, egy napon pedig - 50 százalékos bérért - állásidőn lesznek.

Ezzel párhuzamosan a BPW mintegy félezer dolgozó csökkentett munkaidőben történő tovább foglalkoztatásához központi támogatást kért, miután idei rendelésállománya az elmúlt évhez képest a felére csökkent. Ha ezt nem kapják meg, a cégnél újabb, 130 fős leépítés lesz - mondta Brumbauer József ügyvezető igazgató a Vas Népének. A szakember szerint az elmúlt év tavaszán még naponta mintegy 940 tengelyt gyártó s több mint 1300 dolgozót foglalkoztató társaságnak 2009 első negyedévére ötödannyi megrendelése sincs, mint tavaly - jó ha naponta 140 tengely készülhet az üzemben.

A társaság - amely korábban olyan mértékű munkaerőhiánnyal küzdött, hogy erdélyi bérelt dolgozókat is foglalkoztatott - az elmúlt időszakban már mintegy 270 dolgozójától volt kénytelen megválni. A 2007-ben a rendelésbővülés miatt elhatározott 30 millió euró értékű kapacitásbővítő beruházásra tavaly mintegy 25 millió eurót költöttek, s a nehézségek ellenére az idén további 6,7 millió eurós fejlesztés várható. A fejlesztések révén épült meg egy új, 5 ezer négyzetméteres gyártócsarnok és ezzel párhuzamosan a teljes tengelyvégcsavar-gyártást Szombathelyre telepítették.