A bank pénteki közleménye szerint az egy részvényre jutó eredmény 3,33 dollárra esett az egy évvel korábbi 3,79 dollárról. Az elemzői várakozások átlagában alacsonyabb, 3,01 dollár részvényarányos eredmény szerepelt - írta az MTI.

A bank negyedik negyedévi adózott eredményét erősítette, hogy 1,8 milliárd dollárt felszabadítottak a rossz hitelekre félretett tartalékból, rontotta ugyanakkor egy 550 millió dolláros egyszeri kiadás.

A JPMorgan negyedéves bevétele 30,3 milliárd dollár volt, míg egy évvel korábban 29,36 milliárd.

A bank nettó kamatbevétele a tavalyi utolsó negyedévben 3 százalékkal, 13,7 milliárd dollárra nőtt, a nem kamatjellegű bevételek pedig 1 százalékkal, 16,6 milliárd dollárra csökkentek.

"Az Egyesült Államok gazdasága továbbra is meglehetősen erős a koronavírus új törzse, az infláció és az ellátási lánc kihívásai ellenére" – mondta James Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója.

"Optimisták vagyunk az Egyesült Államok gazdasági növekedési kilátásaival kapcsolatban. Az üzleti hangulat továbbra is erős, a fogyasztók pedig profitálnak a magasabb foglalkoztatásból és bérekből" - jegyezte meg.

A JPMorgan adózott eredménye és bevétele tavaly rekordot döntött. A bank éves profitja 48,3 milliárd dollárra nőtt a 2020. évi 29,1 milliárd dollárról, bevétele pedig 119,951 milliárd dollárról 121,65 milliárd dollárra emelkedett.

A rossz hitelekre félretett tartalékából tavaly összesen 19 milliárd dollárt szabadított fel a JPMorgan.