A Mihail Hodorkovszkij véres birodalma című dokumentumfilm szerint - amelyet pénteken a TASZSZ állami hírügynökség is ismertetett - a volt olajmágnás és társai ezt a pénzt a Jukosz kisebbségi részvénytulajdonosaitól "lopták el", és a Quadrum elitingatlan-befektető cégen keresztül "legalizálták". A készítők szerint 10 milliárdot eredendően Hollandián keresztül mentettek ki, és a pénz egy része ma is ebben az országban található - írta az MTI.

Karimov szerint Hodorkovszkij a Szovjetunió összeomlását követően, a 90-es évek közepén úgy vonta ellenőrzése alá az akkor még állami tulajdonban lévő Jukoszt, hogy 250 millió dollárral megvesztegette a vállalat akkori vezetőit. A vállalkozó ennek következtében jogot szerzett arra, hogy a cég részvényeinek milliárdokat érő, 33 százalékos csomagját 9 millió dollárért vehesse meg, további 45 százalékos vásárlási opcióval, amit később realizált is.

Mihail Hodorkovszkij az RBK című gazdasági napilap megkeresésére azt mondta, hogy "köp" az NTV által ismertetett "álnyomozásra". Az orosz főügyészség által a cég volt vezetőivel szembeni követelése nagyjából megegyezik azzal az összeggel, amelyet a hágai Állandó Választottbíróság ítélt meg 2014-ben a vállalat volt tulajdonosainak a kisajátítás miatt. A Moszkva által megfellebbezett ítéletet később semmisnek nyilvánította egy hágai bíróság, de a küzdelem ezzel nem zárult le.

Hodorkovszkij, aki az olajvállat tulajdonosaként valaha Oroszország leggazdagabb emberének számított, tíz évet töltött börtönben, miután összeütközésbe került Vlagyimir Putyin elnökkel. 2003-ban letartóztatták, majd adóelkerülés és sikkasztás címén 14 évre ítélték.

Elemzések szerint Hodorkovszkij őrizetbe vétele és a Jukosz feldarabolása fordulópont volt abban a folyamatban, amelynek során Putyin kormányzata ellenőrzése alá vonta az orosz olajágazatot, és egyre határozottabban lépett fel a nemzetközi porondon. Az orosz államfő a komoly politikai ellenlábasának számító volt olajmágnást 2013-ban kegyelemben részesítette. Ezután Hodorkovszkij Nyugatra, Svájcba távozott, ahonnan továbbra is támadja Putyint és a Kreml politikáját.

Az orosz hatóságok a TASZSZ szerint 2015-ben azzal vádolták meg Hodorkovszkijt, hogy köze volt Nyeftyejuganszk polgármestere, Vlagyimir Petuhov meggyilkolásához és a Jevgenyij Ribin vállalkozó ellen elkövetett merényletekhez. A volt oligarcha ellen Moszkva nemzetközi körözést rendelt el. Hodorkovszkij 2017 áprilisáig a Nyitott Oroszország elnevezésű ellenzéki szervezet elnöke volt.