A nagyobb bankok közül elsőként a K&H jelezte: augusztus 10-től érvényesíti a tranzakciós illeték emelését. Ügyfelei így a korábbinál többet fizetnek majd az átutalásokra - írja az Azénpénzem.hu.

Miközben a Ryanair már korán bejelentette, hogy a kormány által kivetett különadót a vásárlókra hárítja, amiért rögtön fogyasztóvédelmi eljárás is indult a légitársaság ellen - a portál szerint az új sarcokról hozott rendeletben az áthárítás tilalma egyáltalán nem szerepel.

Utóbbira utal az is, hogy a bankok között is megjelent már, ahol a tranzakciós illeték maximálisan felszámítható összegét a rendeletben leírtaknak megfelelően megemelték.

A K&H jelezte: „a tranzakciós költség mértékét a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvényben szabályozott tranzakciós illeték mértékének változásával összhangban jogosult megváltoztatni”. Meg is változtatják. 

A K&H ügyfelei (a bank tájékoztatása szerint akkor is, ha a tranzakció egyébként kedvezményes) 2022. augusztus 10-étől bankon belüli és kívüli átutalásokra a korábbival egyezően 0,3 százalékos illetéket fizetnek. Az így maximálisan felszámítható összeg azonban 6 ezer forintról 10 ezer forintra nő - írja az Azénpénzem.hu.