A Prada olasz divatház az első luxusmárka, amely különböző fenntarthatósági célokhoz kötött hitelt vett fel. Az 50 millió eurós - azaz közel 17 milliárd forintos - ötéves futamidejű hitelt az egyik legnagyobb francia bankcsoport, a Crédit Agricole Group adja.

A hitel azért spéci, mert a kamata évente csökkenhet, amennyiben a luxuscég eléri a bank által kiválasztott fenntarthatósági célokat. Például, ha az üzletek környezetbarátak lesznek, azaz arany vagy platina fo kozatú LEED tanúsítványt szereznek, ha az alkalmazottak képzéseket teljesítenek vagy a műszál helyett átállnak a Re-Nylon használatára - írja a Vogue divatmagazin üzleti oldala.

Bár a luxusiparban ez az első ilyen kezdeményezés, a Vogue Business az Environmental Finance adatait idézve arról is ír, hogy a fenntarthatósági célokhoz kapcsolt hitelek piaca nagyobbra nőtt egy év alatt: 2017-ben 5 milliárd, míg 2018-ra már 40 milliárd dollárnál tartott.

A hitel csak egy a Prada idén bejelentett környezetbarát kezdeményezései közül: a vállalat májusban jelentette be, hogy nem használ többet szőrmét a kollekcióiban. Idén indult el a pradás Re-Nylon program: hat táska készült speciális, környezetbarát (Econyl) fonalból, amely óceáni műanyag- és textilszál-hulladékból, halászhálókból áll. A társaság ígérete szerint a termékekben használt összes Re-Nylonra cseréli.