Oroszország saját repülőgép-helyfoglalási rendszert hoz létre, mivel a külföldi online jegyirodák elhagyhatják az orosz piacot a személyes adatok védelméről szóló, szeptember 1-el hatályba lépő törvény miatt.

Ez a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap szerint megköveteli, hogy minden, az orosz állampolgárokról gyűjtött adatot orosz területen levő szerveren kell tárolni. Mivel ennek a követelménynek az ezt a szolgáltatást ellátó külföldiek nem felelnek meg, az oroszok kénytelenek saját rendszerüket létrehozni.

Ezt a Vedomosztyi szerint a legnagyobb orosz technológiai vállalat, a Rosztek végzi, amely a jövőben a repülőjegy-foglalási rendszert kiegészíti a vasúti jegyekre, a hazai szállodai és turisztikai helyfoglalásokra is.

Bár mindössze egy hónap van hátra az új rendszer kényszerű bevezetéséig, még mindig vitatott a törvény alkalmazása. Mint a Kommerszant írta, a moszkvai közlekedési minisztérium szerint az adatvédelmi törvényt nem lehet alkalmazni a külföldi helyfoglaló vállalatokra, mivel azok csupán ügynöki szolgáltatást nyújtanak a légitársaságoknak. Az ebben az ügyben azonban nyilván döntési joggal inkább rendelkező Szövetségi Biztonsági Szolgálat (leánykori nevén KGB) nem ismeri el egyetlen kivétel jogosságát sem, mivel az egész ügy mögött vélt állambiztonsági, nem a gazdasági érdekek állnak.