Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság a nulla nettó kibocsátású ipar létrehozását célzó jogszabályra tett javaslatot – tájékoztatott a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság szerint a jogszabály meg fogja erősíteni a nulla nettó kibocsátású uniós gyártás ellenálló- és versenyképességét, biztonságosabbá és fenntarthatóbbá teszi az energiarendszereket.

Emellett jobb feltételeket teremt a nulla nettó kibocsátású projektek létrehozásához Európában, és vonzza a beruházásokat azzal a céllal, hogy az unió nulla nettó technológiai gyártási kapacitása 2030-ra megközelítse vagy elérje az építési igények legalább 40 százalékát.

Felgyorsítják az átállást

Fel fogja gyorsítani az EU 2030-ra vonatkozó éghajlat- és energiapolitikai céljainak eléréséhez szükséges és a klímasemlegességre való átállást.

Továbbá minőségi munkahelyeket teremt, valamint támogatja az EU arra irányuló erőfeszítéseit, hogy energiafüggetlenné váljon.

A jogszabály meg fogja teremteni a legjobb feltételeket azon ágazatok számára, amelyek létfontosságúak ahhoz, hogy 2050-re az EU elérje a nettó nulla kibocsátást.

Olyan technológiákkal foglalkozik, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a dekarbonizációhoz.

Ezek közé tartozik a fotovoltaikus napenergia és naphőenergia,

  • a szárazföldi szélenergia és tengeri megújuló energia,
  • az akkumulátorok és egyéb energiatárolók,
  • a hőszivattyúk és a geotermikus energia,
  • az elektrolizátorok és az üzemanyagcellák,
  • a fenntartható alternatív üzemanyag-technológiák,
  • a kis moduláris reaktorok.

A jogszabály mellékletében meghatározott stratégiai nulla nettó technológiák különleges támogatásban részesülnek, és a 40 százalékos hazai termelési referenciaérték hatálya alá tartoznak.

A javasolt jogszabályt az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának kell megvitatnia, majd elfogadnia.