Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Allianz Kockázati Barométer 2013 című felmérést 2012 végén készítette az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), amely az Allianz Csoport vállalati és ipari biztosítással foglalkozó központja. A felmérés az Allianz Csoport 529 vállalati és ipari biztosítási szakértőjének bevonásával készült, akik az egyes régiók és iparágak vállalatait 2013-ban leginkább fenyegető kockázatokról mondták el véleményüket.

A megkérdezett magyar cégek a kockázatok körében a piaci ingadozásokat tették a harmadik helyre, míg a beszállítókkal kapcsolatos problémák álltak a negyedik helyen, 27 illetve 23 százalékkal.

A természeti katasztrófák miatti kárigény - globálisan - az elmúlt 30 évben a tizenötszörösére emelkedett. Ez a tendencia különösen az Ázsiában biztosított vagyontárgyak növekedése miatt várhatóan folytatódik, ráadásul a fejlődés egyre inkább a nagyobb kockázatot jelentő parti területek felé tolódik.

A tűz és robbanásveszélyt a harmadik legfontosabb globális üzleti kockázatként jelölték meg az Allianz szakértői. A tűz viszonylag ritka, de igen nagy - vagyonnal és üzemszünettel összefüggő - kárral jár. Az AGCS kárstatisztikája szerint 2012-ben hét nagy, egyenként 10 millió eurót meghaladó ipari vagyonkárból hatot tűzvész okozott.

A számítástechnikai rendszerek összeomlása - amelyet okozhat emberi tévedés, vagy kiberbűnözés - szintén komoly gazdasági veszteséggel járhat az egyre inkább digitalizált világban. Ennek dacára az Allianz szakértőinek csupán 6 százaléka vélte úgy, hogy ügyfeleik valóban tudatában vannak ennek a kockázatnak.