A pénzügyér szerint a jelenleg hat államra és így 185 milliós piacra kiterjedő fejlesztési bankhoz (Eurasian Development Bank - EDB) történő csatlakozás a magyar vállalkozásoknak újabb piacokat és forrásokat, a magyar gazdaságnak új beruházásokat jelenthet.

Magyarország csatlakozásával komoly lehetőségek nyílhatnak meg a világ két kiemelkedő ütemben fejlődő régiója között - mondta Varga Mihály a pénzügyi tárca közleménye szerint.

Amennyiben a csatlakozási tárgyalások eredményre vezetnek, egy olyan tőkeerős pénzintézet tagja lehet Magyarország, amely a hitelminősítők szerint is határozott pénzügyi profillal rendelkezik, működése megfelel a nemzetközi elvárásoknak, és finanszírozott projektjein keresztül hozzájárul az érintett országok fejlődéséhez. Ezek döntően a közlekedési infrastruktúrát, az ipari termelést és a megújuló energiát érintő fejlesztésekhez kapcsolódnak, amelyek napjainkban is meghatározók a gazdaságfejlesztési törekvésekben. Az EDB működési területe jelenleg hat államra - Oroszországra, Kazahsztánra, Örményországra, Fehéroroszországra, Kirgizisztánra és Tádzsikisztánra - terjed ki.