A rendelést hamarosan véglegesítik, azt már jóváhagyta Hszi Csin-ping kínai államfő - tette hozzá Macron újságíróknak nyilatkozva.

A megállapodások alapján az Airbus növeli az A320-asok gyártását az észak-kínai Tiencsinben is: a havonta gyártott gépek számát a jelenlegi négyről, 2019-ben ötre, majd egy évre rá hatra emelik. A repülőgépügylet értéke eléri a 18 milliárd dollárt. Kína a gépeket 13 helyi légitársaság számára rendeli majd meg - írta az MTI.

Macron szerint Kína biztosította arról, hogy tiszteletben tartja az amerikai Boeing és az európai Airbus repülőgépgyártó közötti arányos piacmegosztást.

Macron és Hszi Csin-ping kedden számos, a légi közlekedési és a nukleáris energiás együttműködésről szóló nyilatkozatot írt alá. A nyolc hónapja történt hivatalba lépése óta első kínai vizitjén a francia államfő nagyobb nyitottságot szorgalmazott mindkét fél részéről, és a kétoldalú kereskedelemben meglévő 30 milliárd eurós francia deficit lefaragását sürgette.

A felek megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a mesterséges intelligencia megteremtésében, valamint a klímavédelemben és a terrorizmus elleni küzdelemben is.